Landsbygdsnätverket
SISP logga. Man står framför ett blått draperi och ler. Han bär en ljus skjorta och en ljusblå randig kavaj.

Ny medlem: SISP går med i nätverket

Nyligen har SISP blivit medlem i Landsbygdsnätverket. Swedish Incubators & Science Parks (SISP) är branschorganisationen för Sveriges inkubatorer och science parks. Medlemmarna utgör regionala innovationsmiljöer över hela landet.

Hannes van Lunteren, du är medarbetare på SISP, vad fick er att gå med som medlem i Landsbygdsnätverket?
– Det är viktigt för våra medlemmar, inledningsvis de medlemmar som arbetar med innovationsstöd i olika former i livsmedelskedjan, att ha tillgång till nätverk, omvärldsbevakning och vara med och utveckla innovationsstöd så att det är relevant och når aktörerna i hela livsmedelskedjan.

Berätta kort om verksamheten och er koppling till landsbygdsutveckling.
– Sveriges inkubatorer och science parks stödjer tillväxtorienterade, innovativa företag, liksom etablerade industrier och offentlig sektor, för att utveckla ett hållbart samhälle genom innovation. Flera medlemmar driver också affärsängelnätverk och såddkapitalfonder för att investera i tidiga stadier. I många sammanhang är livsmedelsindustrins olika delar åtskilda, både genom regleringar och finansiering. För SISP livsmedelsaktörer är särskilt de olika delarna av primärproduktionen en stor, för att inte säga dominerande, del av antalet företag i kedjan, och utgör därför en grundläggande målgrupp.

Vad hoppas ni kunna bidra med in i nätverkets arbete?
– I arbetet med innovation i livsmedelskedjan är Landsbygdsnätverkets arbete med aktiviteter som utvecklar kunskap och samarbeten för hållbara livsmedelssystem också oundgängliga delar av verksamheten.

– Vi kan bidra med nätverk kopplade till innovationsstöd, både nationellt och internationellt. Vi kan också bidra med omvärldsbevakning och möjlighet att lyfta utmaningar kring innovation och arbeta fram lösningar. Vi kan tillgängliggöra innovationsekosystemet och dess olika stödfunktioner och aktörer. Vi arbetar för en helhetssyn och ökad prioritering av utveckling och tillvaratagande av innovationspotentialen i livsmedelskedjan både gällande tillväxt och hållbarhet.

Vad blir det viktigaste som ni vill ska hända eller utvecklas inom nätverket framåt?
– Det handlar om att kroka arm för att göra livsmedelsbranschens hela kedja och dess utvecklingsmöjligheter till ett prioriterat område för tillväxtsatsningar. Och se till att dessa satsningar inkluderar hållbara system för att fördela resurser, risker och vinster inom primärproduktionen.

Vill ni också bli medlem i Landsbygdsnätverket?
Läs mer och anmäl intresse

Publicerades