Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC, har nyligen gått med som medlemmar i Landsbygdsnätverket. Kristina "Snuttan" Sundell, verksamhetsledare och ordförande för SWEMARC, berättar att man med sitt medlemskap hoppas kunna växla upp sina insatser och samverka med fler aktörer som har samma mål.
Vad fick er att vilja bli medlem i Landsbygdsnätverket?
– Genom att bli medlem i Landsbygdsnätverket får vi tillgång till en viktig plattform med ett brett nätverk för samverkan, erfarenhetsutbyte, kunskapshöjning och påverkan. Att Landsbygdsnätverket är en aktivitetsbaserad plattform ser vi som extra viktigt för utvecklingen av en levande landsbygd. De blå näringarna är viktiga för landsbygden, men hamnar alltför ofta i skymundan för de gröna och bruna. Swemarc uppskattar stort att Landsbygdsnätverket har en tydlig profil mot det blå, då det går hand i hand med våra mål och arbete. Som medlem i Landsbygdsnätverket kan vi samverka med ännu fler aktörer med dessa gemensamma mål, växla upp våra insatser och därmed nåt ut ännu bredare och starkare med gemensamma budskap.
Berätta kort om verksamheten och er koppling till landsbygdsutveckling!
– Verksamheten är att bedriva forskning för att stödja utvecklingen för hållbart vattenbruk. Denna forskning kopplar väl till landsbygdsutvecklingen genom att hållbart vattenbruk har stor potential att främja näringslivsutveckling i kustkommuner. Våra forskningsområden är främst nya hållbara vattenbrukssystem – på land och i vatten, diversifiering av arter, alternativa foder, hälsa och välfärd hos de odlade organismerna, konsumentforskning samt lagar och förordningar.
Vad hoppas ni kunna bidra med in i nätverkets arbete?
– Vill fortsätta med det goda samarbetet vi haft med Landsbygdsnätverket i många år redan. Som till exempel att fortsätta arbetet i arbetsgruppen, med planering och genomförande av den nationella vattenbrukskonferensen, medverka i webinarier och riksdagsseminarier och inte minst sjömatens julkalender. Vi kan bidra med kunskap och utbildning om vattenbruk i linje med FN:s globala hållbarhetsmål genom gränsöverskridande verksamhet och partnerskap med samhällsaktörer. Målsättningen är att öka odling av mat från havet på ett hållbart sätt, men också att stimulera till ökad kunskap om och konsumtion av sjömaten.
Vad är det viktigaste som ni vill ska hända eller utvecklas inom nätverket framåt?
– Målsättning är att vi ska bidra med kunskap för att matproduktion genom vattenbruk i Sverige ska kunna mångdubblas och diversifieras med fler arter och produkter mot 2040. Här kan samverkan genom nätverket ha en viktig roll. Att vara med i Landsbygdsnätverket är ett sätt att öka den kritiska massan av aktörer som arbetar för dessa gemensamma mål.
Vill er organisation också bli medlem i Landsbygdsnätverket?
Läs mer och anmäl intresse
Publicerades