Landsbygdsnätverket
Helene Almqvist sitter i en röd fåtölj. Hon har långt mörkt hår och en svart tröja på sig

Foto Privat

Ny programledare för Landsbygdsnätverkets podd Landet

Lägg namnet Helene Almqvist på minnet. Från och med nu kommer hon nämligen att leda nätverkets podd Landet. Hennes första avsnitt kommer att handla om de blå näringarna och Östersjöfisk. Sedan blir det ett nytt avsnitt var tredje vecka med en stor variation av ämnen alla relaterade till de svenska landsbygderna.

Helene Almqvist har över 30 års erfarenhet som programledare, reporter och producent från bland annat Sveriges Radio och Utbildningsradion och har jobbat med vitt skilda ämnen som resor, samhällsjournalistik, musik och grävande journalistik. Nu ser hon fram emot att ta sig an nya områden som ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag bor i Stockholm sedan många år men är uppvuxen i norra Sverige och reagerar ofta på att journalistiken är väldigt storstadsorienterad. Så att jobba med olika landsbygdsfrågor ska bli både roligt och intressant.

Premiär i februari

Den 28 februari publiceras det första avsnittet av Landsbygdsnätverkets podd Landet med Helene Almqvist som programledare, och då handlar det om de blå näringarna.

– Det är ett fascinerande begrepp som omfattar en mängd olika projekt som till exempel landbaserad laxodling, marina kolonilotter och akvaponi där man kombinerar växtodling med fiskodling. Det är jättespännande!

Var tredje vecka kommer nya avsnitt av podden. Redaktionen har redan en hel del planerat för kommande program. De kommer bland annat att handla om en samlad översyn av landsbygdspolitiken, så kallade gröna kluster och hur det hållbara livsmedelssystemet ser ut ihop med beredskap.

Gärna mer om innovativa företag

– Framöver skulle jag gärna vilja titta närmare på fler spännande landsbygdsprojekt och på olika nya innovativa företag inom hållbarhet. Som exempelvis sådana som jobbar med soldrivna mobila vattendistributionssystem för småjordbruk. Och kanske kan vi också göra fördjupningar av olika nyheter som dyker upp.

Vad är det roligaste med att jobba med radiomediet?
– I en podd blir man lite mer fokuserad på vad människorna verkligen säger och inte på hur de ser ut eller har på sig. Och i ett reportage kan man skapa bilder i lyssnarnas huvuden genom att väva in scener så att de liksom får följa med dit där jag som reporter är. Det är fantastiskt roligt.

Vad kommer utmaningen att bli, tror du?
– Ofta är det tre gäster i Landsbygdsnätverkets podd och utmaningen är att hålla igång samtalet så att det blir dynamik i det. Förhoppningsvis kan man ibland väva in något litet ljudinslag i varje avsnitt som rör sig kring ämnet. Det kan vara ett kort inslag som en enkät, faktaruta eller liknande.

Tre gäster ger stuns

– Det som är roligt med att det är just tre gäster är att det kan bli stuns i samtalet. Gästerna kanske börjar bolla frågor med varandra och lyfta nya aspekter på de olika ämnena. Det kan bli väldigt intressant!

FAKTA
Namn:
Helene Almqvist
Bor: Stockholm, uppvuxen i Vännäs och Piteå
Gör: Radioproducent, reporter och programledare
Aktuell: Ny programledare för Landsbygdsnätverkets Landet - podden bortom storstan

Publicerades