Nu sätter vi ljus på jämställdheten inom jordbruket. Du som är medlem i Landsbygdsnätverket har möjlighet att bidra till arbetet genom att anmäla intresse för att gå med i utförargruppen.
Attraktiva näringar med särskilt fokus på kompetensförsörjning, arbetsmiljö och jämställdhet var ett område som analysgruppen för Hållbara gröna näringar lyfte fram, när gruppen i början av året påbörjade uppdraget att identifiera och prioritera olika behov och utmaningar för gröna näringar. Nu är det dags att djupdyka i frågorna om jämställdhet i jordbruket.
Christer Yrjas, ledamot i analysgruppen och verksamhetsledare på Lokal Utveckling Sverige, anser att det är viktigt att jobba med jämställdhet för att alla behövs och vill bidra!
– Om vi genom att inte vara jämställda hindrar någon person att nå sin fulla potential så förlorar alla på det. Individen, företaget där hen jobbar, branschen, kollegor, etc. Gröna näringar är mansdominerad och det behöver vi vara observanta på, så att vi inte av misstag exkluderar någon genom hur vi pratar och agerar. Vi behöver alla krafter som vill jobba med vår fina näring – oavsett vem man är så ska man känna sig välkommen och uppskattad, säger Christer.
Kristine Wiklund, ledamot i analysgruppen och expert Arbetsmarknad och Kompetensförsörjning på Gröna arbetsgivare, reflekterar kring hur jämställda de gröna näringarna är idag.
– Utbildningen naturbruksprogrammet med inriktning mot lantbruk är glädjande nog relativt jämställd sett till antal tjejer och killar. Det är ovanligt med yrkesprogram där andelen är så jämn. På inriktningarna djurvård och skogsbruk är det däremot väldigt ojämnt. Tyvärr ser vi att de könsstereotypa valen efter utbildningen består, som att killar kör maskiner och tjejer tar hand om djuren. Så här har vi en gyllene chans att påverka utbildningsvalen.
– Perspektiv och kunskap! Att föra frågan framåt vad gäller jämställdhet, tillsammans med andra. Ibland kan det räcka med en ögonöppnande kommentar för att någon ska få nya perspektiv och reflektera över frågor som jämställdhet. Kan vi genom utförargruppen sprida kunskap som gör att fler i branschen reflekterar och inkluderar så har vi gjort skillnad, svarar Christer.
Utförargruppen kommer att vara en samlande kraft för pågående arbeten med jämställdhet i jordbruket. Gruppen kommer titta på hur den strategiska planen kan användas för att främja jämställdhet och sätta frågan på agendan. Arbetet kommer att starta upp i december och aktiviteter kommer att pågå under 2025.
– Det känns bra att Landsbygdsnätverket nu sätter en så viktig fråga i fokus. Nu vill vi bjuda in medlemmar som har värdefull kompetens att vara med och jobba framåt, säger Julia Löf, samordnare för Hållbara Gröna Näringar på Landsbygdsnätverkets kansli.
Kontakta oss om du är intresserad av att medverka i utförargruppen om jämställdhet. I din intresseanmälan vill vi att du skriver vilken medlemsorganisation du representerar. Beskriv kortfattat om varför du är intresserad av att vara med samt vilka kompetenser du har som kan förstärka utförargruppen.
Christina Milén Jacobsson, ordförande, analysgruppen Hållbara gröna näringar
Telefon: 0521‑72 55 15
Julia Löf, samordnare, Landsbygdsnätverkets kansli
Telefon: 036-15 60 84
Publicerades