Hur kan svensk fisk bidra till tryggad beredskap och självförsörjning? Liv Mared, Stora Karlsö restaurang; Åsa Domeij, Axfood; Ingrid Undeland, Chalmers tekniska högskola och Veronica Andrén, Jordbruksverket, finns på scenen under seminariet som hålls på Östersjödagarna, Almedalen, 2025. Bilden är ett montage.
Detta säger Åsa Domeij, hållbarhets på Axfood. Hon är en av fyra deltagare när Landsbygdsnätverkets Hållbara blå näringar bjuder in till seminariet Hur kan svensk fisk bidra till tryggad beredskap och självförsörjning? Seminariet, som även sänds live digitalt, hålls på Östersjödagarna i samband med Almedalsveckan på Gotland den 25-26 juni.
Landsbygsnätverket Hållbara blå näringar medverkan i två seminarier på årets Östersjödagarna. Här finns mer information samt länkar till seminarierna som går att se på plats i Visby. Seminarierna kommer även att sändas digitalt live, samt spelas in.
Seminariet lyfter att det idag produceras mer än 130 000 ton fisk från vårt yrkesfiske, vid kuster samt i hav och sjöar. Men endast ca 15 procent av denna volym hamnar direkt på tallriken. Kan detta scenario ändras?
Carl Dahlberg, projektledare vid Landsbygdsnätverkets kansli, kommer vara moderator.
– Det finns stor potential men samtidigt många utmaningar för svenskt fiske och vattenbruk. Om vi ska kunna fiska och landa fisken i Sverige samt producera svensk sjömat i en framtida krissituation behöver vi redan idag vidta de åtgärder som behövs. Till exempel behöver vi ha lokala fiskebåtarna idag för att inte stå utan fiskeflotta i framtiden och vi behöver äta produkterna idag.
Seminariet inleds med två korta föredrag. Först ut är Veronica Andrén, vattenbruks, fiskeri – och blå beredskapssamordnare på Jordbruksverket.
– Vi ska verka för en robust primärproduktion i fred, höjd beredskap och krig. Jag är övertygad om att sjömaten kommer ha en stor betydelse lokalt och regionalt den dagen vi behöver den som mest. Därför behöver frågan om lönsamt och hållbart fiske och vattenbruk diskuteras redan i fredstid, säger Veronica.
Sedan följer Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap, Chalmers tekniska högskola, och forskningskoordinator, Blå mat – centrum för framtidens sjömat.
– Idag går mycket stora mängder svensk fiskråvara – 85 procent av hela vår produktion – till foder i stället för till mat. Låt oss med gemensamma krafter och ny teknologi jobba mot att vända på dessa siffror för att möjliggöra för fler lokalproducerade fiskmåltider fulladdade med näringsämnen – viktiga i såväl fredstider som i tider av kris, säger Ingrid.
Beredning och konservering av fisk på ön är en viktigt nyckel i livsmedels-försörjningen.
Seminariets huvudpunkt är ett panelsamtal där även Liv Mared, som driver restaurangen Stora Karlsö utanför Gotland medverkar, tillsammans med Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood.
– Den gotländska fisken och inte minst skarpsillen är en underskattad resurs. Så god och nyttig! Vi vill se ett levande fiske på Gotland och vi behöver bli bättre på att ta tillvara fisk vi inte traditionellt ätit så mycket av. Det är upp till oss som jobbar med mat att ge kreativa och kulinariska impulser och visa vägen i omställningen. Beredning och konservering av fisk på ön är en viktigt nyckel i livsmedelsförsörjningen, säger Liv.
– Östersjön skulle kunna bli ett skafferi för sjömat. Men då måste vi jobba för en frisk Östersjö med att långsiktigt fiske. Det går om vi vill! avslutar Åsa.
Stora Karlsö restaurang har satsat på att få fram rökt konserverad skarpsill. Bilden är ett montage.
Rökt skarpsill. Braxen, karp och siklöja. Mört i tomatsås.
För att lyfta frågan om sjömat som beredskapsresurs
kommer vi att erbjuda provsmakning av olika
konserverade fiskar under Östersjödagarna.
Vi finns på Almedalsbiblioteket, onsdagen den 25 juni
och torsdagen den 26 juni. Håll utkik efter oss.
Varmt välkommen!
Publicerades