Landsbygdsnätverket
Porträttbild kvinna. Grusväg med två unga som cyklar, där den ena åker på pakethållaren.

Analysgruppen Stärkt landsbygdsperspektiv efterlyser goda exempel från arbete i gränsbygder. Foto: Varbergs kommun samt Matilda Holmqvist/Scandinav.

Sökes: Smarta lösningar för Sveriges gränsbygder

Gränser spelar roll när vi planerar i kommuner och regioner. Vad får det för konsekvenser för landsbygder som har sin närmaste service i en annan kommun, region eller till och med ett annat land? Nu efterlyser vår analysgrupp Stärkt landsbygdsperspektiv smarta lösningar, arbetssätt och samarbeten över gränserna.

Analysgruppen har valt att definiera gränsbygder som ett geografiskt område som ligger nära eller vid en ​kommun-, region- eller nationsgräns, och som ofta, men inte alltid, består av glesare geografi som präglas av särskilda ekonomiska, sociala och kulturella förutsättningar. Utmaningarna för gränsbygder i just landsbygdsområden kan bland annat handla om hur man planerar för olika typer av service över gränserna

– Vi söker personer som exempelvis jobbar i en kommun eller region där man hittat smarta sätt att jobba över kommun-, region eller nationsgränser. Eller som själva bor ”på gränsen” och har egna erfarenheter att dela med dig av, säger Elisabeth Svensson Agerbjer, som representerar Varbergs kommun och leder gruppens arbete kring gränsbygder.

”Finns ytterligare svårigheter i gränsbygder”

Analysgruppens uppdrag handlar om att stärka landsbygdsperspektivet hos offentliga aktörer. Utifrån inledande diskussioner om ansvar och vad som krävs för att hela Sverige ska fungera och leva, landade gruppen i att undersöka ett tema kring samhällsplanering i landsbygder med särskilt fokus på gränsbygder.

– Att få till god samhällsplanering på landsbygder är något som engagerar analysgruppen och när vi började undersöka det så såg vi att det fanns ytterligare svårigheter på platser där närmaste service finns i en annan kommun, region - eller nation, säger Elisabeth Svensson Agerbjer

Särskilt lunchkafé på temat

Har du goda exempel på arbetssätt eller samverkan över gränserna? Eller ser du utmaningar som du tycker vi borde undersöka närmare? Den 22 november bjuder vi in till ett lunchkafé för livskraftiga landsbygder där vi lyfter temat gränsbygder. Deltar gör bland annat Brita Hermelin, professor i kulturgeografi.

Läs mer och anmäl dig här! Lunchkafé för livskraftiga landsbygder: Utmaningar och möjligheter i gränsbygder - Tillväxtverket Länk till annan webbplats.

Tipsa analysgruppen!

Har du tips på smarta lösningar i gränsbygder?
Kontakta Elisabeth Svensson Agerbjer, ledamot i analysgruppen Stärkt landsbygdsperspektiv, som leder gruppens arbete kring gränsbygder.

Läs mer om analysgruppen här:

Analysgruppen Stärkt landsbygdsperspektiv

Publicerades