Landsbygdsnätverket
Sandbädd framför solceller

Sandbädd framför solceller. Foto: Helios Nordic Energy, Jeanette Tisander.

Solcellsparker i odlingslandskapet – hur kan biologisk mångfald gynnas?

Hallå där Karin Morell, projektledare RISE! Du är aktuell som föredragshållare på miljömålsseminariet Ett rikt odlingslandskap i november, kopplat till temat Klimat och ett robust odlingslandskap, där du ska berätta mer om hur solcellsparker kan gynna biologisk mångfald.

Seminarium 12-13 nov

Projekt Solcellsparker som främjar biologisk mångfald är ett av de projekt som kommer att presenteras under Miljömålsseminariet Ett rikt odlingslandskap, den 12-13 november.

>> Läs mer och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.



Vad är inriktningen på ditt föredrag?

Jag ska tala om hur solcellsparker kan främja biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Vad är viktigast att tänka på när man ska anlägga en solcellspark på jordbruksmark ?

Det viktigaste är att utgå från platsens specifika förutsättningar. Det handlar om att bedöma historisk markanvändning/naturtyp och omgivande naturmiljöer i direkt anslutning och landskapsbilden. Och att i nästa steg utföra åtgärder som kan stärka befintliga landskapselement, och/eller komplettera med landskapselement som funnits historiskt, men försvunnit. Att undvika områden med höga naturvärden, liksom att designa och anlägga parken på så sätt att befintliga värden kan behållas är minst lika viktigt (om inte viktigare) som att skapa nya.

Karin Morell

Karin Morell. Foto: RISE.

Har du något exempel på en solcellspark där man lyckats särskilt bra med att gynna biologisk mångfald?

I Sverige finns ett antal anlagda solcellsparker som kombinerats med anläggande av småbiotoper, anpassad skötsel eller på annat sätt förbättra förutsättningar för biologisk mångfald. De exemplen jag kikat närmare på har anlagt solcellsparker på mark som varken varit produktiv eller haft höga naturvärden. Detta i kombination med att solcellsparken utformats så att befintliga värden kunnat bevaras, samt att man skapat livsmiljöer genom att anlägga för landskapssammanhanget relevanta biotoper, som upprätthålls med naturvårdsinriktad skötsel.

Exempelåtgärder är att återskapa ängslik vegetation, anlägga livsmiljöer såsom sand-/jordblottor och död ved och att minska fragmentering av landskapet genom att anpassa eller skippa instängsling.

Allt detta har förutsatt medveten planering från start till mål och fortsatt drift av solcellsparken. Det är dock viktigt att poängtera att det saknas långsiktiga uppföljningar/inventeringar av olika taxagrupper i skandinaviska förhållanden. Det kvarstår mycket att utreda vad gäller hur svenska arter och ekosystem kan påverkas både positivt och negativt av solcellsparker.

Vad ser du fram emot mer i programmet på miljömålsseminariet?

Jag har varit deltagit på flera miljömålsseminarier och tycker att det är både inspirerande och lärorikt, där en bredd av aktörer och projekt presenterar hur och varför vi ska uppnå målet Ett rikt odlingslandskap. Jag tycker att årets program ser riktigt spännande ut och jag ser egentligen fram emot hela dagen, men kanske framförallt att få höra om erfarenheter från samverkans- och restaureringsprojekt och innovativa övervakningsprojekt.

 

Publicerades