Landsbygdsnätverket
Kollage med bild på Christer Yrjas och Jan Andersson

Vänster i bild: Christer Yrjas Foto Privat. Till höger i bild: Jan Andersson Foto Arbetsförmedlingen

Studie- och yrkesvägledare ska lotsa elever till gröna näringar

Under Borgeby Fältdagar den 26 och 27 juni får ett femtiotal studie- och yrkesvägledare en utbildningsöversikt om vad och var man kan studera för att jobba inom de gröna näringarna. Arrangörer är Hushållningssällskapet och HIR Skåne i samarbete med Arbetsförmedlingen och LRF Ungdomen.

På plats på Borgeby finns Jan Andersson, nationell samordnare av utbildning på Arbetsförmedlingen i Malmö och Christer Yrjas, verksamhetsledare Lokal Utveckling Sverige. Och det finns en tydlig bild av vad deltagarna ska få med sig från dagen. Båda två är engagerade i Landsbygdsnätverkets arbete med hållbara gröna näringar.

– Vi vill ge en bild av vilka möjligheter till jobb och utbildning det finns i vår intressanta bransch, och visa på bredden kring allt man kan jobba med. Du kan ju jobba med allt från att vara djurskötare på en gård, till att plugga vidare för att bli rådgivare eller forskare. Det finns en stor bredd och vi vill visa att vi är en framtidsbransch som är kul att jobba inom, säger Christer Yrjas.

– De ska få veta mer om branschen, dess möjligheter och vägarna till utbildning och arbete, säger Jan Andersson.

Vilka utmaningar lyfter studie- och yrkesvägledare fram när det gäller att få unga till de gröna näringarna?
– En stor utmaning är att det finns många utbildningar och att vår gröna näring är relativt okänd för eleverna, och vilka möjligheter till en intressant framtid vi kan erbjuda, säger Christer Yrjas.

– Det krävs gedigen information och närvaro av branschen, framförallt studiebesök, för att få personer utan bakgrund i de gröna näringarna att nappa, säger Jan Andersson.

Vilka är dina bästa tips till alla som möter unga som nu ska välja utbildning?
– Som vanligt, man ska läsa efter intresse! Inom gröna näringen finns många möjligheter till kul och givande jobb. Sen, viktigt att komma ihåg. Gymnasievalet är såklart viktigt, men inte livsavgörande. Väljer du fel så kan du alltid omskola dig på olika vis i framtiden, och vill du börja jobba med lantbruk senare i livet så är du välkommen, säger Christer Yrjas.

– Tänk så brett så möjligt. Titta även utifrån arbetsmarknadens behov och glöm inte yrkesutbildningarna, säger Jan Andersson.

Publicerades