Den 6–7 mars ägde Fiskeforum rum i Stockholm. Landsbygdsnätverket var en av medarrangörerna. Vi pratade med några av de medverkande om vad de tar med sig från dagarna, vilka frågor de tycker är särskilt viktiga och vilka ljuspunkter de kan se framåt.
– Intressanta dagar och ett väl genomarbetat program som belyser de mest aktuella frågorna om fisk och fiske utifrån olika nyttjares perspektiv.
Det säger Andreas Petterson, Länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Gotland, och ordförande för Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Hållbara blå näringar. Andreas fortsätter:
– Jag uppskattade att det var generöst med tid att prata med många. Det var också glädjande att höra att många delar problembilden inom svenskt fiske, men samtidigt en frustration över att vi inte kommit längre med lösningar.
Daniel Melin från Jordbruksverket, som har jobbat med konferensplaneringen och som också höll i trådarna under dagarna i Stockholm, är nöjd med evenemanget.
– I år var det tredje gången som Fiskeforum arrangerades. Från början var fokus på fritidsfiske och fisketurism, men forumet har nu blivit en mötesplats för allt fiske. Det märks inte minst genom att vi nu är hela tolv organisationer i styrgruppen. Jag tycker det speglar en viktig ambition att tillsammans verka för dialog och diskussion om såväl hållbar fiskförvaltning som utveckling av yrkesfiske, fritidsfiske och fisketurism. För vi kan alla vara överens om att det utan starka fiskbestånd i våra hav, sjöar och vattendrag inte heller finns förutsättningar för något fiske, säger Daniel Melin.
Christina Nordin, generaldirektör för Jordbruksverket, och Eva-Britt Eklöf Petrusson, vikarierande generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, berättade om myndigheternas uppdrag och hur de samverkar med varandra.
På frågan om varför det är så viktigt hur rovfiskarna i Östersjön mår svarade Eva-Britt att starka bestånd stärker motståndskraften för ekosystemet, och att det är viktigt att förvalta bestånden med ett ekosystembaserat angreppssätt. Christina pratade bland annat om de blå näringarnas roll för livsmedelsförsörjning och beredskap, och vikten av att många är med och bidrar i arbetet.
– Vi behöver arbeta tillsammans för att bygga upp vår livsmedelsförsörjning, där fisk är en viktig del. Myndigheterna sitter inte på hela lösningen – det behövs samverkan i hela värdekedjan, säger Christina Nordin.
Från Svenska Insjöfiskares Centralförbund medverkande Anna Vesper Gunnarsson. Anna är fiskare i Hjälmaren och lyfte de stora möjligheter som finns med underutnyttjade arter som till exempel braxen. Konsumenter behöver lära sig att äta annan fisk än lax och torsk, branschen behöver samverka med fler i livsmedelskedjan för att bygga upp ett intresse för fiskarter som det finns gott om men som man inte äter i så stor utsträckning i dag. Anna efterlyser också hjälp från fritidsfisket för att få mer information om fisken i sjöarna.
– Vi behöver titta på alla arter för att få en helhetsbild. Det behövs en inventering av vad vi har i våra sjöar, och här skulle fritidsfiskarna kunna bidra med viktig information, säger Anna Vesper Gunnarsson.
På frågan om vilka ljuspunkter som finns framåt lyfte Anna att det finns goda förutsättningar att jobba tillsammans för ett hållbart fiske.
– Vi har mycket kunskap, och samarbete finns med forskningen. Gör vi jobbet bra nu kommer min son kunna vara med och jobba i företaget om tio år.
En politikerpanel med representanter från sex riksdagspartier svarade på frågor om fiskbestånden och hållbart fiske, vad politiken kan göra och hur vi kan få mer svensk sjömat på borden.
– Sjömaten är en resurs som vi kan nyttja mer. Vattenbruk har en enorm potential, men vi behöver jobba med förenklingar för att snabba upp processen för den som vill starta vattenbruksverksamhet, sa Tomas Kronståhl (S).
Johanna Hornberger (M) lyfte bland annat att det inte är så lätt för konsumenterna att hitta fram till den svenska fisken:
– Konsumentmärkningen som vi har i dag är inte alls lika tydlig för fisk som för andra livsmedel. Jämför till exempel med Från Sverige-märkningen som vi har för kött.
Sammantaget delade panelen problembilden om att situationen för fiskbestånden i Östersjön är kritiskt, men de hade delvis olika bild av vägen framåt för komma tillrätta med problemen.
Landsbygdsminister Peter Kullgren medverkade med ett inledningsanförande den första konferensdagen. Ministern lyfte bland annat att de blå näringarna är en oumbärlig del av en robust svensk livsmedelsproduktion liksom för landsbygdsutvecklingen. Han tryckte också på att det behövs miljöinsatser för restaurering av hav och vattendrag för att trygga bestånden.
Kung Carl XVI Gustaf medverkade liksom tidigare år vid Fiskeforum och höll ett tal där han uttryckte beröm för konferensens program och det stora deltagandet från fiskets organisationer. Kungen lyfte vikten av arbetet med strategin för svenskt fiske och vattenbruk och avslutade med en uppmaning till alla att tillsammans hjälpas åt för att skapa förutsättningar för en lönsam bransch för kommande generationer.
Mer information
Samtliga presentationer och panelsamtal filmades och kommer att offentliggöras i en kommande rapport från Jordbruksverket.
Arrangörer
Fiskeforum2024 arrangerades av Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten, Sportfiskarna, Mörrums Kronolaxfiske, Stiftelsen för Östersjölaxen, Svensk Sportfiskehandel, Sveriges fiskevattenägareförbund, Sveriges Fiskares PO, Swedish Pelagic Federation PO, Länsstyrelserna och Sveriges fisketurismföretagare i samverkan med Landsbygdsnätverket.
Publicerades