Landsbygdsnätverket
Erik Blomberg, innovationschef Fjällräven, Jenny Andersson, grundare Ullkontoret, Fia Söderberg, projektledare Baltic Wool Conference, initiativtagare Ullförmedlingen och Annkristin Hult, nationell utvecklare, Nämnden för hemslöjdsfrågor

Fia Söderberg, Annkristin Hult, Jenny Andersson och Erik Blomberg i podden Landet om svensk ull. Foto Leif Yttergren, Kjell Hult, privat och Anette Andersson

#130 Svensk ull – en superfiber på frammarsch

I Sverige produceras runt 1000 ton ull om året, men merparten av ullen används inte - utan bränns upp. Idag saknar Sverige kapacitet för att producera högkvalitativa ullprodukter i stor volym. Men intresset för svensk ull ökar: ull är ett naturmaterial med fantastiska egenskaper och en mängd användningsområden, som dessutom är hållbart för miljön. Är svensk ull på väg att göra comeback?

Medverkande
Erik Blomberg, innovationschef Fjällräven
Jenny Andersson, grundare Ullkontoret
Fia Söderberg, projektledare Baltic Wool Conference, initiativtagare Ullförmedlingen
Annkristin Hult, nationell utvecklare, Nämnden för hemslöjdsfrågor 

Ull är ett fantastiskt material för fritidskläder. Man behöver inte förändra med kemikalier, utan ullen har extremt bra egenskaper för våra produkter.
- Erik Blomberg

Efterfrågan på ull ökar. Nu kommer kunderna mer och mer och företag efterfrågar svensk ull i större mängder. Men för att kunna ha en svensk förädlingskedja hela vägen behöver vi ett storskaligt spinneri i Sverige som kan spinna kamgarn.
- Jenny Andersson

Det finns ett ökat intresse för ullförädling hos fårbönderna - de vill inte att ullen slängs utan de vill göra affärer. Men det saknas en organisering av ullfrågorna. Någon som samordnar och skapar en övergripande nationell infrastruktur för ull.
- Fia Söderberg

Det handlar mycket om en attitydfråga och att vi måste ändra köpbeteenden. Visst, ylleplagg är dyrare än andra - men de kanske håller tio gånger längre.
- Annkristin Hult

Publicerades