Landsbygdsnätverket
Ragni Andersson ny innovationssupport inom teknik och energi.

Foto Anna Wennberg

Hallå där, Ragni Andersson

Du är ny innovationssupport inom teknik och energi. När det kommer till EIP-Agri hjälper du andra att utveckla idéer samt att hitta kunskap, kontakter och fler finansieringar som kan hjälpa till framåt. Vad jobbar du med idag?

– Jag jobbar med projektledning, hållbarhet och innovationer, bland annat i det nystartade bolaget Faut Innovation, ett av cirka 40 startups inom företagsinkubatorn LEAD i Linköping. Jag jobbar också med måltidsturism, naturguidning med mera.

Hur ser du på ditt nya uppdrag?
– Nu ser jag fram emot att bidra till att det blir fler och ännu mer framgångsrika innovationsprojekt genom att svara på frågor från dem som söker och driver sådana projekt.

– Jag vill också bidra till att fler EIP-Agri-projekt hittar kontaktytor till de företagsinkubatorer som finns runt om i landet och som erbjuder affärsutvecklingsstöd till nystartade bolag.

Hur tror du att dina egna erfarenheter av att driva ett EIP-projekt kan komma till nytta i sammanhanget?
– Jag tänker att jag har många kunskaper och erfarenheter att dela med mig av, allt från detaljfrågor kring projektadministration till strategiska frågor om projektledning och affärsutveckling. I det EIP-projekt där jag var verksam under åren 2019–2021 var jag både projektledare, projektägare och ekonomiansvarig.

Du har hand om frågor inom teknik och energi. Vad för slags projekt skulle du tycka var spännande om de dök upp?
– Just nu känns såklart energiprojekt av många olika slag väldigt angelägna. Men också mycket annan teknikutveckling för hållbara odlingssystem och livsmedelsförädling, inte minst växtbaserade livsmedel från inhemska grödor.

Finns det något mer du vill lägga till?
– Det är inte farligt att fråga! Att gå från idé till inträde på marknaden är ofta en lång resa, som kräver långt mycket mer än bara projektmedel. Vill man också bilda bolag tillsammans, vilket kan vara en naturlig fortsättning efter ett EIP-Agri-projekt, krävs ett aktivt arbete med såväl marknadsverifiering som teamutveckling. Det är mycket som behöver klaffa för att nya innovationer både ska nå ut till användarna och bli lönsamma. Men det finns också mycket hjälp att få.

– Att driva innovationsprojekt är kul och spännande men kan också vara svårt och tålamodsprövande. Därför ska man inte dra sig för att kontakta innovationssupporten, gärna lite då och då med en eller ett par frågor i taget.

Publicerades