Förskola, Grundskola • Skåne län
Eleverna är nyfikna på de ostar som görs av överbliven mjölk och fil. De lär sig också om vikten att ta tillvara de råvaror som finns.
Att inte slänga några livsmedel som går att äta. Vi slängde tidigare mycket småslantar av mjölk och fil och ville göra något nytt av dem i stället.
Klagstorp skola är med i projektet Hållbar Utveckling Skåne, som jobbar med restflöden. Vi inledde ett arbete för att ta tillvara alla mejerirester. Vi fryser in eller använder mejeriresterna direkt – för att göra ost. Vi tillverkar olika sorters färskost som kan bli till exempelvis salladsost, smaksatta ostbollar, ostsås eller smörgåspålägg.
Vi har ett grundrecept vi utgår ifrån och har hittat en rutin som fungerar bra. Att koka osten tar cirka 15 minuter, så det är inget tidskrävande. Vasslen använder vi sedan när vi bakar bröd. Det är inte bara rester av mjölk eller fil som går att göra ost av, det går även att återanvända till exempel en kall vitlökssås för att göra ostbollar. Om man lägger ostbollar i olja eller saltad vassle håller de sig länge.
Eleverna i klass 6 har fått vara med och göra ost. De var först skeptiska till att det kunde bli god ost av fil som blivit över, men när de förstod att det var sådan ost som brukar finnas på salladsbordet ville de gärna hjälpa till.
Vi återanvänder i flera steg och slänger inga mejeriprodukter. Vi har fått jättebra respons från elever och pedagoger på skolan. De är nyfikna på osten och vill se om vi har gjort någon ny variant.
Ostarna som tillverkas används i olika form till ex. frukosten mjukost, till lunch salladsost och ostbollar, till mellanmål har vi matmuffins med ost, matplättar med ost i osv.
Det är bra att elever får lära sig att det går att göra något nytt av rester i stället för att slänga. De får en annan medvetenhet om hur råvaror kan tas tillvara.
Vi vill bli bättre på att ta tillvara på resterna, som är en naturlig del av vardagen. Trelleborgs kommun har tydliga målsättningar om att skolmaten ska bidra till ökad hållbarhet. Vi kommer jobba med kompetensutveckling igenom att ha workshop med våra kockar i Trelleborgs kommun om hur de kan använda restflöde av mejeri för att göra ost.
Vi skapar också nya recept hela tiden.
Följ oss gärna på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Instagram: @rosmygeklagstorp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @maltidsavdelningen_ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Liana Yuzbasheva, kökschef
Trelleborgs kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.