Hallå där Jan Cedervärn. Du är överdirektör vid Jordbruksverket och ordförande i Landsbygdsnätverkets styrgrupp. Nu drar styrgruppen igång en framtidsdialog för nätverket. Berätta mer!
Hur mycket pratar man egentligen om ungdomar i landsbygderna? Och hur mycket pratar man med de unga? Är det till och med så att unga glöms bort i den allmänna debatten? Vi har samlat några av de yngre deltagarna på Landsbygdsriksdagen för att höra deras tankar om landsbygdernas framtid.
På Landsbygdsriksdagen, den 20-22 maj i Jönköping, bjuder Landsbygdsnätverket tillsammans med Tillväxtverket och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, in till en gemensam monter. Vi erbjuder också flera seminarier.
Anna Hedberg, du samordnar arbetsgruppen Svenska råvaror i privata restauranger. I år valde gruppen att vara med på Ostfestivalen i Stockholm med budskapet ”Svensk ost på pizzan”. Varför blev det detta tema?
Är du på Landsbygdsriksdagen den 20-22 maj? Passa på att träffa oss i vår monter! » Lördag den 21 maj, kl. 14.00 har vi ett samtal om framtidens landsbygder mellan Sveriges landsbygdsminister och unga landsbygdsbor. » Söndag den 22 maj, kl. 09.00 bjuder vi in till en frågestund med generaldirektörerna för Jordbruksverket och Tillväxtverket.
Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) - Wrångebäcksost. Att osten nu har fått en skyddad EU-beteckning är resultatet av ett långsiktigt arbete. Osttillverkningen vid Vätterns västra strand har traditioner som går tillbaka till 1800-talet och har på senare tid fått ett uppsving.
Världsläget har förändrats drastiskt efter Rysslands invasion av Ukraina. Helt plötsligt blev frågan om Sveriges beredskap mer aktuell än någonsin. Så hur god är egentligen beredskapen i våra landsbygder? Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg svarar på era frågor.
Välkommen till lunchseminarium måndagen den 16 maj klockan 12.10 - 12.50.Ökad social hållbarhet i lantbruket är en nödvändigt för ett långsiktigt brukande och för att nå nationella och globala miljömål. Lyssna till Magnus Ljung från RådNu, SLU.
Vi svenskar äter årligen 14 miljoner kilo pizzaost – och merparten av den är importerad. På Ostfestivalen ska istället den svenska osten lyftas fram med alla dess fördelar för miljö, företagande och jobb på landsbygden, livsmedelsförsörjning och djurvälfärd.
Hallå där Marie Gidlund. Du är verksamhetsledare för Sweden Food Arena och sedan i höstas ledamot i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Kunskaps- och innovationsfrämjande i gröna näringar
Den 13-15 maj är det åter dags för Ostfestivalen i Stockholm. Som vanligt blir det en manifestation över svensk ostkultur, dess bredd och alla de mervärden den medför. Samtidigt sätter den fingret på en viktig samhällsfråga: den svenska livsmedelsförsörjningen och betydelsen av svenska råvaror och svensk mjölkproduktion
Är du kommunikatör och vill bidra till samhällsnytta? Känner du dig hemma på webben och i sociala media? MATtanken utlyser nu en ettårig tjänst som webbkommunikatör.
Hur gör vi för att skapa en levande svensk skärgård? Sverige har tusentals skärgårdsöar, inte bara vid kusterna utan också i alla våra stora insjöar. Så vad krävs av samhället för att människor ska kunna leva ett fungerande öliv? Hur kan man locka fler att bli fasta öbor? Och hur ser framtiden ut för skärgårdslivet?