Landsbygdsnätverket

Nyheter och artiklar

  • Gröna ärtor i sin skida

    Svenska ärter – ett hållbart alternativ till utländska baljväxter?


    Den svenska ärtodlingen drabbades hårt efter att Findusfabriken i Bjuv lades ner 2017. Men genom det EU-finansierade projektet “Give peas a chance – nya produkter och marknader för den svenska ärtan”, ville man utforska nya marknader för att ge den svenska ärtan en andra chans.
  • Två män.

    Carl och Jason tar över de hållbara blå näringarna


    Carl Dahlberg och Jason Bailey är nya samordnare för nätverkets arbete inom hållbara blå näringar. Arbetet samlar aktörer inom fiske och vattenbruk, bland annat producentorganisationer, forskning och myndigheter.
  • En mobil står framför ett bisamhälle och läser av efter varroakvalstret

    Svensk app för skanning av bin ger säkrad pollinering


    BeeScanning är en ny metod för att hitta och diagnostisera en parasit som angriper bin. Genom att fotografera yngelramar med bin kan appen analysera angreppsgrad och föreslå behandling. En innovation som nu används världen över.
  • Virginia Zazo,läkare och projektledare Västerbotten utan gränser, Regina Westas-Stedt,  projektledare Digitalt- socialt ekosystem för smart landsbygdsutveckling i Vingåkers kommun och Freddy Ehrenholm, digitaliseringsstrateg på företaget Digalog

    #162 Digitalisering - omsorg och hälsa i landsbygder


    Ett av målen med landsbygdspolitiken är att skapa likvärdiga förutsättningar för människor att leva, bo och arbeta i landsbygder. Digitalisering är ett sätt att komma åt en del av de utmaningar som finns. Hur kan då exempelvis en ny modell för digital nära vård lösa problem i Västerbotten? Och hur använder Vingåkers kommun digitaliseringen till sin fördel för hemtjänsten och ett hälsosamt åldrande?
  • Till vänster: blåmusslor på stekhäll. Till höger: Kalvdans serverad med sylt.

    Bohusläns blåmusslor och Kullings kalvdans får EU-skydd


    Europeiska kommissionen har godkänt Bohusläns blåmusslor som skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Kullings kalvdans som skyddad geografisk beteckning (SGB).
  • Gotlandslins och Rättviksärt kan bli näringsrikt alternativ till kött

    Svenska kulturgrödor kan bli ett näringsrikt och hållbart alternativ till kött


    Vi bör odla mer av det vi själva äter och ta till vara på det svenska kulturarvet. Det menar företaget och nätverket Nordisk Råvara vars ambition är att minska livsmedelsimporten och öka den inhemska odlingen. Genom innovationsstöd från EIP-Agri har man bland annat kunnat ta fram en vegansk formbar färs, helt tillverkad av svenskodlade grödor.
  • Grön och röd skördetröska

    Öka antalet möjliga skördetimmar genom att lösa problemet med dagg


    Dagg förkortar körtiden för en skördetröska. Om ytfuktigheten på säden är för stor går det helt enkelt inte att tröska för att det fuktiga tröskgodset sätter igen maskineriet. Då kan lantbrukaren tvingas vänta innan skördearbetet kan återupptas.Projekt Daggstopp, som fick innovationsstödet EIP-Agri, ville lösa problemet. Men trots ambitiösa försök nådde projektet inte ända fram.
  • Arkivbild. Vy över Borgeby fältdagars mässområde.

    Träffa vår innovationssupport på Borgeby fältdagar


    Borgeby fältdagar den 28-29 juni är norra Europas största lantbruksmässa. Jordbruksverket, Greppa Näringen, Landsbygdsnätverket och Säkert Växtskydd har en monter tillsammans. På plats finns även MATtanken som medverkar i ett seminarium om offentlig upphandling.
  • En gris som tittar in i bild och en kamera monterad i taket

    Vägning med kamera förbättrar lönsamhet och djurvälfärd


    Med hjälp av digital teknik slipper man väga slaktgrisar manuellt – vilket minskar stressen hos djuren och gör arbetsmiljön säkrare för lantbrukarna. Agroväst har fått EIP-stöd för att driva projektet ”Pig Scale 2.0 – lokalt anpassad AI för automatisk vägning av grisar i stallmiljö”. Innovationen gör att man med hjälp av kamerateknik och självlärande bildbehandling kan följa djurens tillväxt samtidigt som det ökar lönsamheten.

  • Lammlyftet - för att få fler att välja svenskt lammkött


    Hur kan man höja kvalitén och förbättra egenskaperna på svenskt lammkött?
    Målet för projektet är att ta fram en svensk standard och manual för lammköttskvalitet, för att förbättra kvaliteten och i slutänden hjälpa till att öka försäljningen av svenskt lammkött.

  • Två bilder. Personer i grupp går mot en byggnad. En man pekar på en whiteboard.

    Lyckat nätverksmöte på Gröna klustret i Nuntorp


    Nyligen möttes delar av Nätverket Gröna Kluster i Sverige under ett intensivt dygn på Gröna Klustret Nuntorp i Dalsland.
  • Terese Bengard Foto David Wreland och texten Nominera årets vinnare 2023

    Nu är det dags att nominera till Hela Sveriges utmärkelser


    Den 1 juni öppnade möjligheten att nominera kandidater till organisationen Hela Sverige ska levas årliga utmärkelser. I höst koras tre vinnare som gjort något extra för balansen mellan landsbygder och städer.