Styrgruppen för EU:s CAP-nätverk. Eric Markus är enda svenska representanten. På bilden står han i främre raden, sjunde personen från vänster. Foto: Contact Point, EU CAP-Network.
Eric Markus, utredare på Jordbruksverket. Du sitter med i styrgruppen för EU:s CAP-nätverk. Vad innebär det? Följ med när vi fördjupar oss i olika möjligheter att delta i internationellt arbete inom EU.
Eric Markus.
– Styrgruppen består av personer som är valda av EU CAP-nätverkets Assembly (generalförsamling) samt personer som representerar olika teman. Våra möten leds av EU-kommissionen, som vill få input från styrgruppen om vad EU CAP-nätverket ska prioritera och vad som ska tas upp av Assemblyn framöver. Styrgruppen träffas i Bryssel två gånger per år.
– Jag är invald för att representera utvärderingsdelarna och ska särskilt se till att utvärdering blir en integrerad del av vad EU CAP-nätverket gör, särskilt vad gäller stöd för utvärdering och kommunikation av utvärderingar.
Landsbygdsnätverket, en del av EU:s CAP‑nätverk
Landsbygdsnätverket är en del av det europeiska nätverket för den gemensamma jordbrukspolitiken, EU:s CAP-nätverk. Detta ger oss möjlighet att lära oss av och samarbeta med kollegor runt om i Europa.
Vad betyder CAP?
CAP är en beteckning för EU:s gemensamma jordbrukspolitik, Common Agriculture Policy.
– Det är EU-kommissionen som beslutar om styrgruppen och de strävar vad jag förstår efter att så många medlemsstater och kompetenser som möjligt finns representerade. Jag är denna period den enda svenska representanten i styrgruppen.
Varför har du blivit invald?
– Vi i Sverige har sedan länge haft mycket kontakter med andra medlemsstater om hur vi gör utvärderingar av CAP. Vi har varit väldigt aktiva i nätverkande och diskuterat till exempel olika sätt att göra utvärderingar. Jag blev därför nominerad att ingå i styrgruppen. Sedan tidigare har jag samordnat mycket av min enhets EU-kontakter och nätverk.
Vilka är fördelarna med att det finns ett EU CAP‑nätverk?
– En stor fördel är att EU CAP-nätverket skapar forum för att diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter med representanter från andra medlemsstater. Genom EU CAP‑nätverket kan man som organisation skapa kontaktytor till andra, inom ens område eller andra områden och utbyta erfarenheter och lärdomar. Ibland kanske vi i Sverige är lite försiktiga med att ta kontakt utanför våra gränser för att höra hur andra tänker kring vissa utmaningar. Genom EU CAP-nätverket kan man nog sänka den tröskeln.
Finns det något som är svårt utifrån din roll i EU CAP-nätverket?
– Att området är så brett! Trots att min roll är främst från utvärderingsperspektivet så är det så mycket som EU CAP-nätverket jobbar med. Det är kul men en utmaning att vara informerad om allt. Tur att det finns en välfungerande webbsida där aktiviteter beskrivs, och där man kan hitta information om tidigare evenemang, arbetsgrupper med mera.
Kan Sverige nyttja EU CAP-nätverket bättre?
– Jag tänker att både min organisation – Jordbruksverket – och andra i Sverige skulle kunna delta på fler evenemang och i olika arbetsgrupper och forum som arrangeras. EU‑kommissionen ser dessa evenemang som input till sitt arbete. Genom att vara med, att dela med sig, delta i diskussionen kan man faktiskt bidra till framtidens jordbrukspolitik på EU-nivå.
Läs mer på webben om Sveriges representanter i EU:s CAP-nätverk
EU CAP-nätverket - Landsbygdsnätverket Länk till annan webbplats.
Läs mer på webben om EU:s CAP-nätverk
Welcome to the EU CAP Network! | EU CAP Network Länk till annan webbplats.
Publicerades