Landsbygdsnätverket
Närbild på Jason Bailey.

Hallå där, Jason Bailey

Du är samordnare i Landsbygdsnätverkets arbete inom hållbara blå näringar. Du var med på Leaderträffen i Lycksele. Kan du berätta lite om kopplingen mellan Leader och de blå näringarna?

– Inom Leader finns ett väletablerat nätverk som vi som jobbar med de blå näringarna inom Landsbygdsnätverket gärna vill bli en del av. Jag var med på Leaderträffen dels för att introducera mig själv till Leadergrupperna och dels för att skapa grunderna för ett "blått nätverk" inom Leader, säger Jason Bailey.

Vad är tankarna bakom det blå Leadernätverket?

– I min nya roll som samordnare för blå näringar, tillsammans med Carl Dahlberg, vill vi sträcka ut en välkomnande hand till de Leaderområden som har haft eller planera att inkludera fiske och vattenbruk i strategierna. Vi vill bygga och uppehålla ett nationellt blått Leadernätverk där vi delar erfarenheter, får inspiration, ökar samverkan och lär oss av varandra.

Vad är nästa steg i det blåa nätverket och hur gör man om man vill vara med?

– Nu håller vi på och planerar för kommande aktiviteter inom nätverket. Man kan mejla mig om man vill vara med i en utskickslista för att få inbjudningar. Information kommer också att komma i Landsbygdsnätverkets nyhetsbrev, så där kan man hålla utkik.

Du är ju expert inom vattenbruk. Vad är på gång inom det området just nu?

– Det är mycket på gång inom vattenbruket just nu. Man ser både stora och små projekt inom landbaserad fiskodling. Vi ser algodlingsprojekt börja komma igång och etablera sig. Det finns positiva nyheter från våra etablerade odlare i norr som gör nya investeringar inom sina verksamhet. Det finns en generell positiv attityd till vattenbruk tycker jag och det känns väldigt spännande för framtidens produktion.

Mer information om Hållbara blå näringar


Hållbara blå näringar är ett projektfinansierat arbete som drivs av Landsbygdsnätverket. Finansieringen kommer ifrån Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet.
Läs mer om arbetet

Carl Dahlberg och Jason Bailey är samordnare för arbetet på Landsbygdsnätverkets kansli. Läs en intervju med Carl och Jason

Arbetsgruppen består av representanter från producentorganisationer, forskning och myndigheter. Gruppen identifierar och prioriterar bland medlemmarnas önskemål och behov och föreslår åtgärder. Se vilka som ingår i arbetsgruppen

Publicerades