En överväldigande majoritet av våra snittblommor är importerade – och bara en bråkdel är ekologiskt odlade. Men efterfrågan på alternativ växer och det tog vännerna Emma Svensson och Sofia Warefelt fasta på. Nu har de dragit igång projektet Ekodahlior och fått stöd från Lokalt Ledd Utveckling i Halland.
Sedan tidigare har de båda odlat grönsaker och snittblommor i mindre skala på Sofia Warefelts gård och sålt direkt till konsument. Under arbetet blev det tydligt att det är väldigt svårt att få tag i ekologiska blomsterlökar, i synnerhet för att odla dahlia.
– Någonstans läste vi att dahlian är släkt med potatisen och då slog det oss att vi faktiskt skulle kunna använda samma maskiner som vi har vid potatisodling för sättning, kupning och upptagning, berättar Emma Svensson.
Förra årets provodling gick över förväntan. Det resulterade i en fortsatt satsning och en ansökan till Lokalt Ledd Utveckling Halland beviljades genom projektet Unga landsbyggare.
– Med pengarna kunde vi köpa in fler dahliaknölar. Nu ska vi odla dem i några år och jobba upp ett bestånd. Målet är att vi ska kunna komma ut på marknaden om tre eller fyra år, säger Sofia Warefelt.
De får stöd och hjälp i projektet av sina sambor Erik Ragnarsson och Björn Andersson. Tillsammans står de nu inför en hel del utmaningar.
– Det finns inte så mycket information att hitta om ekologisk odling av den här typen. Vi får pröva oss fram. En stor utmaning är att hålla koll på alla växtsjukdomar. Vi vet att det kan bli ett problem, säger Sofia Warefelt.
Både Emma och Sofia är verksamma inom jordbruket och ser dahliaodlingen som ett komplement till den mer konventionella verksamheten. Tillförsikten är stor och i framtiden hoppas de kunna omvandla projektet till ett företag. Efterfrågan på ekologiskt odlade blommor växer, det gäller inte minst dahliaknölar.
Bidraget från Lokalt Ledd Utveckling Halland beviljades inom ramen för ett projekt som heter Unga Landsbyggare.
– När vi fick in deras ansökan kände vi direkt att det var klockrent. Syftet med Unga landsbyggare och projektstödet är att få unga människor att utveckla sitt entreprenörskap och vara delaktiga i utvecklingen av landsbygden och det är exakt vad Ekodahlior handlar om, säger projektledare Maria Wångsell.
Unga landsbyggare vänder sig till entreprenörer och andra drivna och engagerade personer på landsbygden som är mellan 18 och 30 år. I projektet arrangerar man även nätverksträffar, driver en digital kampanj för att synliggöra ungt företagande på landsbygden och i maj är det Landsbyggaredagen med gala och prisutdelning. I projektet kan unga få stöd med upp till 25 000 kronor. Men Unga landsbyggare har även ett mer långsiktigt mål, berättar Maria Wångsell.
– Vi vill bidra till en attitydförändring. Vi vill utmana den urbana normen och visa vilka fantastiska möjligheter det finns att utveckla sitt entreprenörskap, även om du bor på landsbygden.
Artikeln publicerades i Jordbiten nr 1 2022 som ges ut av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Du kan läsa tidningen på denna sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Leaderområde: Lokalt ledd utveckling Halland
Beviljad EU-medel ur: Landsbygdsfonden
Mer information: Unga Landsbyggare webbplats Länk till annan webbplats.
Publicerades