Landsbygdsnätverket

Prenumerera på våra nyheter

Varje onsdag kommer vårt nyhetsbrev med senaste nytt från Landsbygdsnätverket. Dessutom finns ett nyhetsbrev för EIP-Agri, som kommer ut en gång i månaden, och ett för vårt projekt MATtanken, som kommer ut några gånger per termin.

För att prenumerera, välj ett eller flera alternativ i formuläret nedan.

Välj prenumeration

Nyheter

  • Sofia Alriksson, projektledare och landsbygdsutvecklare vid Hushållningssällskapet i Jönköping. Claes Lövgren, ansvarig för projektet ”Hållbar fast food i Kronoberg” , Destination Småland, Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig Svenskmärkning AB, Ludvig Jureskog, grundare och operativt ansvarig för restaurangkedjan Jureskogs

    #131 Mer svenska råvaror på restauranger - hållbara livsmedelssystem


    Coronapandemin har gjort stora avtryck i våra matvanor. En effekt är att konsumtionen av svenska produkter har ökat. Allt fler vill äta svenskt kött och svenskodlade grönsaker. Men på restaurangerna, där en stor del av våra måltider äts, är det bara en femtedel av allt kött som serveras som är svenskt.

  • Man som håller en tänd glödlampa i handen.

    Ny innovationscoach till Landsbygdsnätverket


    Jordbruksverket söker en innovationscoach på halvtid. Du kan nu lämna anbud på ett uppdrag som innovationscoach, som ska arbeta proaktivt med kunskap- och innovationsfrämjande i gröna näringar. Arbetet ska bedrivas i samarbete med EIP-Agri innovationssupporten och andra inom Landsbygdsnätverket.
  • Jenny Andersson, driver Ullkontoret, ett tvätteri för ull på Gotland på gården Stenstugu i Endre

    Sveriges största ulltvätteri ser behov av spinnerier


    Jenny Andersson, du driver Ullkontoret, ett tvätteri för ull på Gotland på gården Stenstugu i Endre. Vad jobbar ni med på Ullkontoret?
  • Camilla Grönbladh, Moderskeppets instagramredaktör håller en mobil i sin hand och Westin Piotrowska, intendent på Livrustkammaren och en av de ansvariga för museets sociala medier står framför en utställningsmonter

    Prisbelönta föreläsare till Landsbygdskommunikatörernas novemberträff


    Vill du veta hur Livrustkammaren nått en bred publik och blivit en viral succé? Och hur du bäst hanterar Instagram? Om du jobbar med kommunikation hos någon av Landsbygdsnätverkets medlemmar så borde du komma till nästa träff med Landsbygdskommunikatörerna. Den 25 november är det dags.
  • Hållbar fast food i Kronoberg


    I Kronoberg har man inlett ett projekt för att få fler pizzerior att använda hållbara och lokalt producerade råvaror.
    – Min dröm är att kunna beställa en helt och hållet småländsk pizza, säger projektledare Claes Löfgren.

  • Erik Blomberg, innovationschef Fjällräven, Jenny Andersson, grundare Ullkontoret, Fia Söderberg, projektledare Baltic Wool Conference, initiativtagare Ullförmedlingen och Annkristin Hult, nationell utvecklare, Nämnden för hemslöjdsfrågor

    #130 Svensk ull – en superfiber på frammarsch


    I Sverige produceras runt 1000 ton ull om året, men merparten av ullen används inte - utan bränns upp. Idag saknar Sverige kapacitet för att producera högkvalitativa ullprodukter i stor volym. Men intresset för svensk ull ökar: ull är ett naturmaterial med fantastiska egenskaper och en mängd användningsområden, som dessutom är hållbart för miljön. Är svensk ull på väg att göra comeback?
  • Sveriges långsammaste snabbmat


    Hamburgerrestaurangen Jureskogs lanserar sig med parollen ”Sveriges långsammaste snabbmat”. En bärande del i affärsidén är att så långt möjligt använda svenska råvaror.
  • Annkristin Hult, nationell utvecklare med ull som specialitet vid Nämnden för hemslöjdsfrågor

    En plattform för svensk ull ska samla aktörer som vill satsa på ullnäringen


    Annkristin Hult, du är nationell utvecklare med ull som specialitet vid Nämnden för hemslöjdsfrågor som nyligen föreslaget att det bör skapas en gemensam plattform eller arena för ullfrågor i Sverige.
  • En ål i ett vattenbryn.

    Världsnaturfonden WWF: Vidta starkare skyddsåtgärder för ålen


    Inom ramen för "Ålen – fisket, förvaltningen och kulturen" i september presenterar Landsbygdsnätverket en podd och ett förmidddagsseminarium som berör temat. I paketet ingår också en artikelserie som belyser ålen ur olika perspektiv. Först ut är Världsnaturfonden WWF som anser att skyddet för ålen bör stärkas omgående.
  • Organisationen Hela Sverige ska levas logotyp

    Dags för nomineringar till Hela Sverige ska levas utmärkelser


    Som tidigare år delar organisationen Hela Sverige ut utmärkelser till Årets kommun och Årets lokala utvecklingsgrupp. Nytt för i år är Årets Landsbygdsutvecklare för att också kunna lyfta en enskild individ som gjort en extraordinär och inspirerande insats för landsbygden.
  • Kollagebild. Bakgrundsbilden är en flicka som springer på en grusväg vid ett rapsfält. Till höger syns en porträttbild på Gunnar Lindberg och till vänster finns Landet lärs logotyp.

    Landet lär #54 Om kunskap och politik för välmående landsbygder


    Hur påverkas de svenska landsbygderna av globalisering, digitalisering, klimatförändringar och demografiska förändringar? Och hur kan vi dra nytta av de nya möjligheter som ges? I webbinariet den 21 september presenterar Gunnar Lindberg från Tillväxtverket en OECD-rapport om välmående landsbygder.
  • Porträttbild på Kristina Yngwe som är ordförande för Miljö- och Jordbruksutskottet i riksdagen.

    Nyfiken på...Kristina Yngwe


    Du är ordförande för Miljö- och Jordbruksutskottet i riksdagen. Hur jobbar ni för ett konkurrenskraftigt och hållbart jordbruk?
  • Emma Tegelid är student vid Sveriges lantbruksuniversitet och har skrivit en rapport om Svenska råvaror i privata restauranger

    Hallå där...Emma Tegelid


    Du är student vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och har skrivit rapporten Svenska råvaror i privata restauranger åt Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Hållbara gröna näringar. Vad har du tydligast kunnat se och finns det några trender?
  • Miljö, klimat och smak


    Restaurang Kalf & Hansen i Stockholm använder ekologiska och närproducerade råvaror. Skälen är flera: miljö och klimat givetvis, men även smaken. Och en viktig bonus är att det dessutom leder till inspirerande kontakter med producenterna, menar grundare Rune Kalf-Hansen.
  • Värdet av lokal mat


    Projektet Lokal meny jobbar med att stärka restauranger på mindre orter i Bohuslän och Skaraborg och hjälpa dem att använda lokalt producerade råvaror i högre utsträckning.
    – Om vi vill ha en levande landsbygd på sikt så behöver vi se värdet av lokal mat, säger Erica Olsson på organisationen Lokalproducerat i Väst.

  • Näringsminister Ibrahim Baylan presenterar budgetpropositionen 2022. Han har grå kavaj och vit skjorta på sig.

    Stora satsningar på landsbygden i regeringens budgetproposition


    Totalt 28,5 miljarder kronor, alltså 5,7 miljarder kronor per programår, föreslås för åren 2023-2027. Vid en pressträff på Bjelkesta gård vid Örsundsbro presenterade näringsminister Ibrahim Baylan och infrastrukturminister Tomas Eneroth landsbygdssatsningar inom budgetpropositionen 2022.
  • Montage med bilder: ålfiske, ål och fiskare.

    Inbjudan till digitalt seminarium om ål


    Vill du veta mer om ålen? Välkommen till Landsbygdsnätverkets förmiddagsseminarium den 22 september: Ålen – fisket, förvaltningen och kulturen.
  • Håkan Wickström, ålforskare SLU Aqua, Sofia Brockmark, utredare HaV och Mikael Nordh, ålfiskare Karlshamn

    #129 Världens mest gåtfulla fisk – om ålen och ålfiske


    Den europeiska ålen är klassad som akut hotad. Ålbeståndet har minskat kraftigt under 1900-talet och i Sverige råder idag ett generellt förbud mot att fiska ål. Samtidigt som det finns ett utbrett problem med tjuvfiske av ål så sker det även lagligt ålfiske i svenska vatten, något som många svenskar inte känner till. Omfattningen är begränsad, licenserna få och restriktionerna hårda.

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU