Landsbygdsnätverket

Inspiration till innovation - tre webbinarier där blått möter grönt

Hur ska man tänka när man skalar upp sin verksamhet? Och hur får man till en industriell symbios mellan blått och grönt? Under våren bjöd vi tillsammans med Sweden Food Arena in till tre webbinarier med inspiration till innovation inom de blå och gröna näringarna. Du hittar de inspelade webbinarierna nedan.

Hur får vi till industriell symbios mellan blått och grönt?

Att hitta symbioser kräver nytänk och sunt förnuft. Vilka innovationsbehov finns inom blått och grönt? Och vad kan forskningen bidra med? I webbinariet får du veta mer hur vi kan dra nytta av det marina i jordbruket och hur det gröna kan föda det blå.

Webbinariet genomfördes den 4 juni 2024

Sensorik ger maten sin attraktion - hur kan primärproduktionen delta?

Senorik är det vetenskapliga området som rör hur vi upplever maten med våra sinnen. Kanske tänker man först på smak och doft men det finns mer. Kan primärproducenter påverka hur vi upplever livsmedel? I webbinariet ger Karin Wendin ger en genomgång av ämnet sensorik och dess betydelse för värdeskapandet, språket och berättelsen. Marcus Klasson berättar om hur primärproducenter arbetat med det nordiska kökets smaker.

Webbinariet genomfördes den 23 april 2024.

Vägar till uppskalning
– hur kan man tänka?

Vilka vägar finns det för att växa med sin verksamhet? Hur kan man tänka om man själv har begränsat med resurser men en bra idé? I webbinariet presenterar två företag, Gårdsfisk och Sweden Pelagic, hur de med olika metoder fått sina verksamheter att växa - och vilka lärdomar de fått längs vägen.

I webbinariet medverkar även Innovatum och Sweden Food Arena som berättar mer om stödsystemet, val av strategier och hur det offentliga kan stödja utvecklingen.

Webbinariet genomfördes den 21 maj 2024.