I det nationella kompetensrådet tas frågor upp som berör kompetensförsörjning och kompetensutveckling i gröna näringar. Rådet ska arbeta för att stärka samverkan och tillsammans hitta olika lösningar.
Det gröna näringslivet består av företag som har sin bas i jord, djur, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Fokus under 2024 är kompetens och livslångt lärande i lantbruket.
Det nationella kompetensrådet träffas tre gånger under 2025. Mer information kommer.
Det nationella kompetensrådet träffas tre gånger under 2024. Tema för året är Kompetens och livslångt lärande i lantbruket. Den första träffen hölls den 6 maj, den andra träffen hölls den 9 september och den 11 november blir det dags för årets sista träff.
Nationellt kompetensråd hölls följande datum.
Rådet är en neutral mötesplats för att identifiera, diskutera och, där så är möjligt, arbeta tillsammans kring behov och frågor som rör kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Det kan både vara av strukturell karaktär inom utbildningsväsendet och mer direkta kompetensbehov. Rådet startade upp 2019.
Till kompetensrådets träffar bjuds representanter in från de gröna näringarna, yrkesnämnder, utbildningsaktörer, myndigheter och den ideella sektorn. Läs en kort intervju med Lotta Rydberg, som är sammankallande för kompetensrådet.
En utförargrupp planerar verksamheten tillsammans med samordnare vid Landsbygdsnätverkets kansli. I utförargruppen ingår representanter från Naturbruksskolornas förening (sammankallande), Hushållningssällskapet, LRF Ungdomen, Samarbetsorgan för etniska organisationer, SLU, Torsta, Arbetsförmedlingen och Jordbruksverket.
Kontakta Julia Löf, samordnare, Landsbygdsnätverkes kansli, om du har frågor om Nationellt kompetensråd.
julia.lof@jordbruksverket.se
Tel. 036-15 60 84
Hur ser den regionala kompetensförsörjningen i de gröna näringarna ut? Vem utför arbetet, hur sker samverkan och vilka är de främsta utmaningarna? Det är några av frågeställningarna i en rapport som nyligen har tagits fram på uppdrag av Landsbygdsnätverket och som Clara Landsbo har tagit fram.
I denna rapport har vi kartlagt vilka kompetensförsörjande råd, nätverk och forum som finns i Sverige. Vi har undersökt vilken samverkan som finns inom respektive län/region mellan aktörer som är engagerade i utbildning och kompetensförsörjning inom de gröna näringarna. Rapporten tar också upp hur denna samverkan kan utvecklas, samt vilka regionala behov och utmaningar som finns.
Ladda ner rapporten som tillgänglighetsanpassad pdf Pdf, 713.4 kB.
Tillbaka till startsidan för Hållbara gröna näringar.