Fotounderlag från Skandinav: Jakob Friman, Christian Ferm, Magnus Nyman.
MATtanken gör ett antal riktade insatser för att vildsvinskött ska bli ett naturligt och självklart inslag på menyerna i offentliga kök. Vildsvinskött är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. Här kan du läsa mer om olika aktörers arbete med vildsvinsfrågan.
Att byta ut en del av det kött som i dag används till biffar och köttfärssås till vildsvinsfärs är ett enkelt sätt att bidra till en ökad konsumtion och mer hållbara måltider, säger Veronica Andrén, projektsamordnare i vildsvinsarbetets första fas.
MATtanken har skapat en receptsamling för vildsvinskött i offentliga kök. Vi bygger upp receptsamlingen tillsammans med kockar i de offentliga köken och andra inspiratörer. Till varje recept hör en beskrivning av varifrån receptet kommer.
Vilda hamburgare, limpor och grytor. Numera finns vildsvinskött regelbundet på menyerna i skolan och omsorgen i Kronobergs län. Att vildsvinskött serverar allt oftare är resultatet av långsiktigt arbete där olika aktörer och både större och mindre kommuner samverkar. Läs vår artikel om arbetet i Kronoberg.
Ta del av upphandlingsunderlaget från Växjö kommuns upphandling av vilt- och vildsvinskött.
Att köpa kött via en vilthanteringsanläggning är för offentliga kök en garanti för att viltet har tagits om hand på rätt sätt, att alla prover är tagna samt att råvaran är besiktigad av veterinär. Följ med på ett studiebesök vid vilthanteringsanläggningen i Svenljunga.
Mikael Nyman, kock på Naturbruksskolan i Svenljunga, berättar om hur det är att tillaga vilt- och vildsvinskött. ”Här gör vi gärna järpar och köttfärslimpor av vildsvinsfärs”.
Cirka 120 personer finns i dagsläget med i vårt nystartade nätverk för personer som är intresserade av frågor som rör vildsvinskött i offentliga kök.
Läs mer om vildsvinsnätverket, syfte och målgrupp samt hur du anmäler dig!
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post