Detta händer i Östergötlands län under Offentliga måltidens dag den 17 oktober 2024.
Vi kommer att servera våra elevers favoriträtter, med fokus på närproducerade råvaror. Inom äldreomsorgen har vi höstfest där vi serverar en trerättersmeny.
Kontakt: Markus Gustafsson, 073-806 30 13
I Finspång kommer vi fira Offentliga måltidens dag med köttfärssås -och/eller köttbullar tillsammans med östgötska morötter i olika färger och former. Både färs och morot är lokala råvaror.
Plats: Finspångs alla förskolor, skolor och äldreboende.
Kinda kommuns kostenhet kommer servera favoritmat till skolan. Det blir taco med tillbehör, av närproducerat kött och säsongsgrönsaker. I äldreomsorgen serveras hjortgryta med potatis, närproducerat kött och säsongsgrönsaker. Till efterrätt blir det äpplekaka med vaniljsås.
Tid, plats: Lunchtid på kommunens skolor och äldreboenden.
Kontakt: Anki Bexell
Vi finns på Instagram: @kostochrestaurangkinda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Offentliga måltidens dag serveras helstekt kotlettrad, kokt potatis, gräddsås, pressgurka och gelé på Linköpings kommunala vårdboende, biståndsbedömda trygghetsboenden och till våra gäster med matlådor från hemtjänsten. Det kommer även serveras en hemlagad äppelkompott till samtliga matgäster.
Kontakt: Åsa Kullberg, 013-20 74 94
Alla förskolor, skolor och vårdboenden firar Offentliga måltidens dag med skördefest och potatisrätter i olika former i potatiskommunen Mjölby!
Plats: I förskolor, skolor och vårdboenden som måltidsservice kök lagar mat till, inom Mjölby kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt: Camilla Svedberg Grill, 010-234 55 80
Vi finns på Instagram: @mjolbymaltid_lokalvard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alla förskolor, skolor och särskilda boenden för äldre i Motala kommun kommer att fira Offentliga måltidens dag. Det kommer att serveras en måltid på lokalt producerade livsmedel, kött från en gård i grannkommunen och grönsaker från närliggande åkrar. Politiker kommer att praktisera i några av våra kök för att vara med och laga mat samt få en inblick i verksamheten.
Kontakt: Mathilda Johansson, 0141-22 34 46
Kostenheten serverar trerätters meny till äldreomsorgen: skagenröra, kalops (på naturbeteskött) potatis, rödbetor och glass till efterrätt. Vi har utlyst en dukningstävling för att visa att även miljön och mötet är viktigt för måltidsupplevelsen.
I skolan serveras kålpudding/köttfärslimpa på svenskt kött lagat från grunden med en gräddsås, potatis och lingon
Tid, plats: Lunch, skola och äldreomsorg.
Kontakt: Ulrika Suu, 0730-20 29 45
Vi äter tillsammans, vid fint dukat bord, gör MATtankens ordpussel och samtalar.
Kontakt: Ingela Hedberg , 011-15 50 89
Elevrådet dukar extra fint i matsalen och har aktiviteter vid varje bord, till exempel bordspratare. Maten som serveras är en av de populärare och vi satsar på att slänga minsta möjliga mängd mat denna dag.
Plats: Lunch, Oxelbergsskolan
Vi kommer servera en av barnens favoriträtter på alla förskolor och skolor: Spagetti med köttfärssås. Köttfärssåsen kommer lagas på naturbeteskött från Söderköping och morötter och vitkål från Östergötland. Salladsbordet har temat morot, med östgötska morötter i olika färger och former. Inom äldreomsorgen serveras också en festlig maträtt på naturbeteskött från Söderköping och morotskaka till efterrätt. Ett tiotal politiker har anmält sig att komma till S:t Anna skola och äta skollunch och diskutera mat och måltider med kocken som arbetar där och kommunens kostchef.
Tid och plats: Lunchtid, i alla Söderköping kommuns kök.
Kontakt: Eva-Lott Blixt, 0121-184 67
Vi finns på Instagram: @matgladje.kostenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer ha olika stationer ute med tema äpple. Experiment, provsmakningar med olika konistenser, torkning av äppelringar med olika metoder. Vi kommer fortsätta med lunchen ute med en höstig pyttipanna med lingon cremé och en grekisk yoghurt. Till dessert blir det äppelkompott.
Plats/tid: Blanka förskola i Vadstena, klockan 09.30-12.00.
Kontakt : Jenny Ingman, 010-234 73 22
Vårt kök finns på Instagram: @koketblanka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Offentliga måltidens dag serverar vi en utelunch tillagad av närproducerade råvaror. Det blir också äppeltema med provsmakning, skapande stationer och rörelseaktivieter.
Plats/tid: Förskolan Gullvivan i Vadstena, klockan 9.30-13.30.
Kontakt: Katarina Widarsson, 070-314 70 28
I skolan serveras vår egen snitzel på kotlett från Appuna gård Väderstad, rostad kulpotatis från Östra Fornås, bearnaisesås samt vegetarisk snitzel. Vi kommer att höstpynta matsalarna.
På våra äldreboenden serveras:
Plats: Petrus Magni skola som äter på Culinar, Katarinaskolan, St Per skolan, Wasagården, Vätterngården.
Kontakt: Malin Olsson, 010-234 71 82
Kostenheten i Valdemarsviks kommun firar Offentliga måltidens dag med att uppmärksamma och bjuda på ett par av de i särklass mest efterfrågade maträtterna. Skola och förskola får njuta av tacos med chips och bröd, köttfärsen kommer från lokala Bjursunds. Valdemarsviks seniorer erbjuds denna dag hemlagade pannbiffar med brunsås, lök och potatis. Avrundas med en härlig, hemgjord äppelkaka med vaniljsås. Allt med lokala och svenska råvaror.
Tid och plats: Lunch på förskolor, skolor, äldreboenden och hemtjänst.
Kontakt: Karin Pettersson, 012-31 91 89
Inom skola och förskola serverar vi tacos med närproducerat kött och säsongsgrönsaker. Vi bjuder också på efterrätt. Inom äldreomsorgen serverar vi en husmanskosträtt med närproducerat kött, samt efterrätt.
Tid och plats: Vid lunchtid på kommunens förskolor, skolor och äldreboende.
Kontakt: Jenny Bojmar
Vi finns på Facebook: Kost och restaurang Åtvidabergs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi serverar en måltid lagad på närproducerade råvaror. Det blir stekt fläsk, löksås och potatis .
Plats: Förskolor, skolor och äldreomsorg i Ödeshögs kommun.
Kontakt: Espen Rognstad, 0144-351 56