Landsbygdsnätverket
Elden brinner i vedeldad pizzaung. Någon tar ut en pizza ur ugnen med hjälp av en spatel.

Här pågår det pizzabakning. Men varifrån kommer osten på pizzan? Bilden är från kampanjfilmerna Svensk ost på pizzan.

Svensk ost på pizzan

I våras medverkade Landsbygdsnätverket på Ostfestivalen i Stockholm med kampanjen Svensk ost på pizzan. Bakom initiativet stod Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Svenska råvaror i privata restauranger med representanter från Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen samt LRF. Genom att lyfta frågan på Ostfestivalen är syftet att få fler att börja fråga efter just svensk ost på pizzan.

Kunskapsartiklar och kampanjfilmer

Fokus på råvaran – Ostfestivalen


Den 13-15 maj är det åter dags för Ostfestivalen i Stockholm. Som vanligt blir det en manifestation över svensk ostkultur, dess bredd och alla de mervärden den medför. Samtidigt sätter den fingret på en viktig samhällsfråga: den svenska livsmedelsförsörjningen och betydelsen av svenska råvaror och svensk mjölkproduktion.

Läs hela artikeln här. Öppnas i nytt fönster.

En grupp människor i snön som jublar.

Svensk ost – för miljö, matförsörjning och jobb


Vi svenskar äter årligen 14 miljoner kilo pizzaost – och merparten av den är importerad. På Ostfestivalen ska istället den svenska osten lyftas fram med alla dess fördelar för miljö, företagande och jobb på landsbygden, livsmedelsförsörjning och djurvälfärd.

Läs hela artikeln här. Öppnas i nytt fönster.

Svensk ost på pizzan

– två kampanjfilmer


Visste du att vi äter en halv miljon pizzor varje dag i Sverige?!

SE film 1 på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kan svensk ost på pizzan göra skillnad?

SE film 2 på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades