Landsbygdsnätverket

Så gör du

Hur blir man en smart landsbygd? Det finns många exempel på hur människor gått samman för att gemensamt ta fram lösningar för att möta lokala utmaningar. Det finns ingen exakt mall för hur en smart landsbygd ser ut, utan det handlar om att utgå från sin landsbygds tillgångar och de tillgängliga kunskaper som finns. Att använda allt man har, helt enkelt.


Om du har en smart idé som du vill förverkliga hittar du här tips på finansiering och rådgivning men även berättelser om hur andra har gjort!

Få hjälp med din idé!

Här hittar du exempel på aktörer som kan hjälpa till med finansiering eller rådgivning när du vill förverkliga din smarta idé.

läs mer

Läs om exempel på Smarta landsbygder

Panna bioenergi

Nya affärsmöjligheter inom bioenergi i Brålanda


2005 beslutade Vänersborgs kommun att officiella kommunbyggnader i Brålanda skulle värmas upp med bioenergi. Idag har det skapats en uppvärmningskedja som bland annat gynnar det lokala näringslivet och bidrar till färre transporter.


Läs mer

Hyresbostäder

Gamla skolan i Stavsjö blev lägenheter och kontor


Fram tills för några år sedan var det lilla brukssamhället Stavsjö en ort under avveckling. Men i samband med att de boende fick bredband genom byalagsmodellen började fler engagera sig i att utveckla orten. Idag ser man för första gången på 20 år en inflyttning till Stavsjö.

Läs mer

Bild exempel på app kollektivtransport

Anropstyrd kollektivtrafik blev lyft i Södra Årefjällen


I Södra Årefjällen prövar man att starta en anropsstyrd kollektivtrafik för att transportera gäster mellan tågstationen och boendeanläggningarna. Efter att en gäst har bokat en transport kommer den dyka upp i en app. För att uppmuntra samåkning blir transporten även tillgänglig för lokalbefolkningen.

Läs mer

Aktiva byar samlar på utvecklingsidéer

Plattformen för Aktiva byar innehåller erfarenheter och exempel på hur byar runt om i Sverige arbetar med utveckling. Den ska vara en inspirationsbank som både ger svar på vad man kan göra och hur man kan göra det. Vill du få tips hur andra har gjort?

Läs mer länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Goda exempel: Röstånga och Voullerim

I avsnitt 64 i podden Landet berättar representanter för Röstånga och Voullerim om de satsningar som har fått pengarna att cirkulera och idéer att bli verklighet.

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU