Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Jönköpings län

Detta händer i Jönköpings län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.

Eksjö kommun


Måltidsglädje med småkaksbuffé och tacos

Våra matgäster i äldreomsorgen serveras nötstek från vår lokala köttleverantör, tillsammans med gräddsås, potatiskaka och goda tillbehör. Till dessert blir det äppelkaka med vaniljgrädde. En favorit i repris blir den populära småkaksbuffén till eftermiddagskaffet.

I förskolan har barnen fått rösta fram dagens meny, vilket är mycket uppskattat, och därför blir det tacos till lunch på många förskolor. Även många skolor serverar tacos då det är högt upp på elevernas önskelista.

Kontakt: Gun Svensson, 0381-367 23


Gislaveds kommun


Matgästernas favoriträtt

Temat i alla kök, matsalar och restauranger är matgästernas favoriträtt. Detta är det första året som med en samlad måltidsavdelning i kommunen och vi vill fira Offentliga måltidens dag den 19 oktober med fokus på alla våra viktiga matgäster i förskola, skola och omsorgen.

Kontakt: Cecilia Blidö, 0371-811 18


Gnosjö kommun


Smålandstema på Offentliga måltidens dag

Matgästerna på förskolor, skolor och äldreboende kommer bjudas på ett småländskt tema.

Kontakt: Lyndon McLeod, 0370-33 11 60

Besök gärna kommunens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Facebooksida


Jönköpings kommun

Utbildningsförvaltningen

Vi firar våra fantastiska måltider i förskola och skola

På Offentliga måltidens dag firar vi tillsammans med förskola och skola att vi varje dag ger våra barn och elever möjlighet att äta goda, näringsriktiga och säkra måltider. Genom matglädje bidrar vi till ett livslångt lärande och välmående. Bland annat erbjuder vi ett spännande quiz om skolmåltider, vi informerar om varför skolmåltiden är viktig och så bjuder vi på en god efterrätt.

Kontakt: Christoffer Johansson Sinkkonen, 036-10 64 46

På Instagram använder vi #skolmatjönköping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Nässjö kommun


Festlig meny i höstens färger och smaker

Denna dag serveras samma meny till alla våra gäster i förskolor/skolor och äldreboenden/restauranger i Nässjö kommun. Det blir grillade kycklingspett och ugnsrostade morötter med currysås. Till dessert serveras kanelbakade äppelklyftor med vaniljkvarg. Såväl dukning som mat går i höstens färger och smaker.

Kontakt: Jessica Käll, 0380-51 79 19

Följ oss gärna i sociala medier! På Instagram heter vi @nassjokommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Facebook Nässjö kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Region Jönköpings län


God hållbar mat

Centralköket, länssjukhuset Ryhov, firar Offentliga måltidens dag. Mer information om aktiviteten kommer inom kort.


Sävsjö kommun


Offentliga måltidens dag

I Sävsjö uppmärksammar vi Offentliga måltidens dag med att i skolan servera grönsakslasagne och kycklinglasagne samt att alla skolor och förskolor får dessert. Alla skolor och förskolor gör sina egna desserter och det kan därför bli olika. men temat är Blåbär.

I äldreomsorgen serveras det fläskytterfilé med rostade rotfrukter och svampsås. Även i äldreomsorgen blir desserten med temat blåbär!

Kontakt: Lina Andersson, 0382-152 55.


Tranås kommun


Tranås firar Offentliga måltidens dag

I Tranås kommer vi uppmärksamma Offentliga måltidens dag genom att lyfta fram måltiderna inom skola och omsorg. Vi kommer servera en god potatis- och purjolökssoppa med äppelkaka till skolan. Till gymnasiet, äldreomsorgen och matdistributionen kommer vi servera en god kycklingsoppa med äppelkaka.

Kontakt: Cecilia Melander, 0140-682 64


Vaggeryds kommun


Idag firar vi Offentliga måltidens dag

Vi jobbar aktivt med att "gå från matsal till restaurang", genom att jobba mycket med uttrycket i våra skolrestauranger. Det ska vara fint och trivsamt och bygga förtroende och stolthet. Just under Måltidens dag/Offentliga måltidens dag tar vi hjälp av skolans elever med att duka och göra det fint. Det kan innebära att eleverna vill ha musik på, servetter vid borden osv. Vi bjuder även på frukt till alla barn och elever.

Eva Blomqvist,

Vi finns på Instagram: @skolmaten_vaggeryd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 


Vetlanda kommun


Respekt - för måltiden och allt som ligger bakom!

Vetlanda kommun har fyra värdeord som vi har använt och kommer använda just på Offentliga måltidens dag. Orden är Tillsammans, Mod, Respekt och Glädje, och i år använder vi Respekt. Vi knyter det till att barn/elever kan var med och hjälpa till med tillagning, dukning, servering och så vidare, för att se hur mycket som ligger bakom innan det blir en måltid. Respekt knyter också an till att inte slänga mat!

Vi kommer att servera samma meny till alla inom förskola, skola och äldre och det som serveras är: Stekt kycklinglårfilé, brunsås, potatis, rostade svenska rotfrukter, äppeltzatziki, pressgurka, äppelmos och salladsbord samt ett vegetariskt alternativ med quorn. Dagen till ära serveras det dessert till alla: äppelkaka med vaniljsås.

Kontakt: Lena Ottosson, 0703-75 35 49

Vi finns på Instagram: @maltidsservicevetlanda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Temasamling om Offentliga måltidens dag på Österlidens äldreboende

Den 19 oktober klockan 15 samlas boende på äldreboendet i aktiveringens lokal. Vi kommer att titta på 3 miljoner måltider-filmen och var och en får berätta om sin favoriträtt. Sedan serveras kaffe och kaka.

Åsa Ewers, 070-259 27 30

 

Värnamo kommun


Uppmärksamma våra offentliga måltider

I äldreomsorgen serverar vi en sedvanlig trerättersmeny. I år har vi temat skogen som vi knyter an till våra hållbara livsmedel närproducerat, svenskt, ekologiskt.

  • Förrätt: Smördegssnurra med kantareller
  • Huvudrätt: Wallenbergare på kalvfärs från Dackebyggdens kött serveras med potatismos, gräddsås och grönsaker, rårörda lingon
  • Dessert: Lingonpannacotta med havrecrunch

I förskola, skola serverar vi en tvårättersmeny. I år har vi bestämt att huvudkomponenten ska vara svensk kycklinglårfilé med valfria tillbehör som köket bestämmer. Till dessert bjuds det på en chokladöverraskning.

Kontakt: Therese Petersson

Vi finns på Instagram: @maltidsservicevarnamo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.