Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Västerbottens län

Detta händer i Västerbottens län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.

Nordmalings kommun


Offentliga måltidens dag på Strandbackens äldreboende

Vi serverar lunch utifrån vår ordinarie meny men denna dag gör vi den lite festligare genom att bjuda på en liten förrätt och hembakt bröd till soppan.
Till förrätt: Tunnbrödsnitt med fetaoströra
Huvudrätt: Fisksoppa med lax och räkor serveras med aioli och hembakt bröd
Efterrätt: Ananaspaj med vispgrädde
Vi bjuder in sektorledning samt sociala utskottets ordförande på lunch, samma lunch som vi serverar till de boende på Strandbackens äldreboende. Detta för att få en inblick i vad vi tillagar i köket.

Kontakt: Josefin Rönngren


Norsjö kommun


Offentliga måltidens dag 2023

Norsjö kommuns måltidsenhet kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag genom att bjuda på lokal mat.

För skolor och förskolor kommer måltidsenheten att bjuda på en korvbuffé med korv från Bastuträsk och spännande tillbehör. I Norsjöskolans och Bastuträsk skolas matsal kommer det att spelas musik under lunchen.

Inom omsorgens måltider kommer middagen att bestå av pölsa från Bastuträsk med kokt lokal potatis samt råkostsallad med lokala ingredienser.

En inbjudan om att äta i Norsjöskolans matsal har gått ut till de politiska partierna. De har möjlighet att äta lunch och prata med personal och elever under lunchen.

Informationen finns även på kommunens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Robertsfors kommun


Uppmärksamma skolmåltiderna

Vi kommer uppmärksamma skolmåltiderna och skolkockarna denna dag. Vi kommer servera pannkaka med vispad grädde och bär. Alternativt kommer det att göras efterrätt till skolbarnen. I en skolmatsal kommer vi även ha musikelever som spelar levande musik under lunchen.


Skellefteå kommun


Offentliga måltidens dag 2023

Kågeskolans skolrestaurang bjuder eleverna på fish tacos med tortilla och tillbehör, vegetarisk tacogratäng och en härlig bönsallad. Till detta erbjuder vi måltidsdryck, mjölk eller vatten.

Vi kommer även innan denna dag att utföra en svinntävling där alla elever gemensamt kan vinna en efterrätt som serveras den 19 oktober.

Kontakt: Lorina Forsberg, 0702-10 46 05

Vi finns på Instagram: @skolrestaurang.kageskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sorsele kommun


Lokalproducerat på Offentliga måltidens dag

Sorsele kommun kommer bjuda sina matgäster på en lokalproducerad köttsoppa, med högrev är från Sandsele och potatis som är odlad i Sorsele (Nyängen). Brödet kommer bakas med en fröblandning från Ammarnäs. Till efterrätt serveras kärleksmums, bakade av praktikelev från årskurs 9. Denna dag har också politiker och kommunledningen bjudits in till skolmatsalen.

Kontaktperson: Linus Lundquist, 0952- 141 78


Umeå kommun


Offentliga måltidens dag 2023

Politiker bjuds in till lunch på några av våra enheter inom förskola/skola samt vård och omsorg. Vi visar det fina arbete som görs i våra verksamheter, vilka utmaningar och möjligheter det finns inom offentliga måltider. Vi bjuder även in till samtal med måltidspersonal, pedagoger och elever med möjlighet att ställa frågor och ge synpunkter under lunchen. Lunchen för dagen är maträtter som vanligtvis serveras och vi tänker främst på att servera rätter med närproducerade och säsongsanpassade råvaror.

Kontakt: Monica Berg, 0708-55 40 93

Vi finns på Instagram: @maltidsserviceumea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vännäs kommun

Vi firar Offentliga måltidens dag

Köken kommer denna dag servera omtyckta och efterfrågade rätter till eleverna! I alla skolrestauranger spelas det musik under lunchen! 

  • Vegaskolans kök serverar kycklingwok som äts med pinnar.
  • Liljaskolans kök serverar tacobuffé och bjuder eleverna på saft.
  • Vängårdens kök serverar korvmojsmat.

Till äldreomsorgen och personer i ordinärt boende serveras en efterrätt.

Kontakt: Emma Karlsson, 070-674 26 17


Åsele kommun

Våga prova, popcornkalas och gokaka

Åsele Kommun firar dagen med mumsig hembakad citronkaka till omsorgen. Förskolan bjuds på popcornskalas och centralskolan har temat "våga prova", vi bjuder eleverna på zucchinipannkakor, ukrainsk borsch och bruschetta.

Kontakt: Linda Eriksson

Vi finns på Instagram: @kostverksamhetenasele Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.