Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Norrbottens län

Detta händer i Norrbottens län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.

Arjeplogs kommun


Trerätters middag för omsorgen

Vi bjuder äldreomsorgen, hemtjänsten och andra omsorgstagare på en trerätters middag, med fisk fångad i vår egen kommun. Menyn ser ut som följande:

  • Förrätt: Toast med rensteksröra
  • Varmrätt: Ugnsstekt arjeplogsabborre med kokt potatis, palsternackspuré och sandefjordsås
  • Efterrätt: Saffranspannacotta

Kontakt: Martin Bäcklund, 076-1018987

Bodens kommun


Lokalt kött på Offentliga måltidens dag

I skola och förskola serverar vi köttsoppa med klimp och mjukt bröd, med ost från Norrmejerier. Nötköttet är närproducerat och det blir ett rikt salladsbord. I äldreomsorgen serveras köttfärsgratäng med lokalproducerad nötfärs och potatis.

Kontakt: Gunilla Rova, 0921-628 26


Haparanda kommun


Vi uppmärksammar lokala och närproducerade livsmedel

Vi firar Offentliga måltidens dag vid lunchserveringen på våra förskolor, skolor och äldreomsorg i Haparanda kommun. Vi kommer att bjuda på renpanna med senapsdressing och tomatsallad med örter. Till äldreomsorgen serverar vi också en lingonsmoothie som dessert.

Renskaven kommer från Norrlandsvilt, potatisen kommer från Lindkvist potatis i Sangis. Senap från Pesula Lantbruk i Kukkola och tomater och örter från Norrskens Tomat Handelsträdgård i Nikkala.

Kontakt: Jonna Salonen, 070-318 59 86


Kalix kommun


Lokal fisk på Offentliga måltidens dag

Vi kommer till lunch servera laxsoppa på våra skolor och förskolor. Regnbågslaxen är lokalt odlad, potatisen och mjölkprodukter kommer från Norrland. Äldreomsorgens meny är, till lunch en festgratäng med största delen av råvarorna från Norrland. Till middag blir det laxsoppa, där de till efterrätt får en klappgröt med lingon från Norrbotten.

Vi kommer också att informera om Kalix kommuns kostverksamhet genom att bjuda in allmänheten och politiker att provsmaka vår laxsoppa under lunchtid i centrala Kalix.

Kontakt: Kennet Isaksson, kennet.isaksson@kalix.se, 076-112 75 36

Kommunen finns på Facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Pajala kommun


Vi uppmärksammar Offentliga måltidens dag

Den 19 oktober kommer vi uppmärksamma och informera om våra kök och offentliga måltider i sociala medier och på vår webb. Vi planerar även att använder MATtankens material om Offentliga måltidens dag i matsalarna.


Piteå kommun


Vi firar Offentliga måltidens dag:

  • Vi kommer att bjuda våra kunder vid särskilda boenden i Piteå på en extra dessert till lunch, på Offentliga måltidens dag.
  • Vi kommer även att erbjuda allmänheten ett smakprov på dagens andra alternativ för förskola/skola. Serveringen av smakprov sker vid Stadsbibliotekets entré, kl. 11:00-12:30.
  • Dessutom marknadsför vi Offentliga måltidens dag via material från MATtanken i samtliga skolmatsalar.


Region Norrbotten


På offentliga måltidens dag den 19 oktober kommer Region Norrbotten att informera om offentliga måltidens dag samt hur respektive kostenhet uppmärksammar dagen. Informationen kommer finnas på insidan, norrbotten.se samt i respektive restaurang.

Skördetema hos Restaurang Kustsidan, Piteå sjukhus

På Offentliga måltidens dag den 19 oktober fokuserar vi på skördetema, kl. 11-13, på Restaurang Kustsidan vid Piteå sjukhus. Menyn består av ungsstekta rotfrukter, oxbringa och pepparrotssås. Det serveras morotskaka till efterrätt. På salladsbuffén är det fokus på rotfrukter. Dessutom vi vill berätta för patienter och personal att vi lagar den mesta maten från grunden och informera om hur många procent ekologiska livs och närproducerat livsmedel vi använder - och hur vi ligger till i förhållande till att uppfylla målet. Vi kommer även marknadsföra mot allmänheten att Restaurang Kustsidan är öppen för alla.

Kontakt: Anneli Falk, 0911-750 66


Synliggöra kostverksamheten på Sunderby sjukhus

Två av våra kockar kommer på den Offentliga måltidens dag att stå i restaurangen på Sunderby sjukhus och bjuda på smoothie och fika, samtidigt som de svarar på frågor och informerar om kostverksamheten. Det kommer även finnas en affisch i restaurangen med information om Offentliga måltidens dag samt kostverksamheten.

Kontakt: Johanna Isaksson-Vallström, 0920-28 21 94

Uppmärksamma offentliga måltidens dag i Restaurang Solsidan

På Restaurang Solsidan kommer det serveras; tjälknöl med gräddsås och kokt potatis, laxlåda samt omelett fylld med svampstuvning. Det kommer bl.a. informeras att maten lagas från grunden samt mål och utfall av närproducerat och ekologiska livsmedel.

Kontakt: Mats Danielsson, 076-104 93 08


Övertorneå kommun


Fantastiska råvaror från norr uppmärksammas

Lunchservering på våra förskolor, skolor och äldreomsorg i Övertorneå kommun. Meny som uppmärksammar detta: Norrländsk älgskavsgryta med alpspånsrökt fläsk, mandelpotatispurè och lingon. Till äldreomsorgen serverar vi också en Lingonsmothie som dessert. Älgskaven från Norrlandsvilt, alspånsrökt fläsk från Nylèns Hugosson och mandelpotatisen från Tornedalens potatis.

Kontakt: Rickard Järlstig, 0730-95 75 13