Landsbygdsnätverket driver detta projekt i samarbete med nitton av Sveriges gröna kluster. Idéen är att öka samverkan och utbytet mellan dem. Genom att arbeta för ökad kunskap och effektivitet i de gröna klustren skapar vi också bättre förutsättningar för att öka konkurrenskraften i den svenska livsmedelsproduktionen
Gröna kluster är regionala kompetens- och utvecklingscentra som arbetar med att överföra kunskap och kompetens mellan akademi och företag gentemot den regionala och lokala nivån av företagande.
De har bildats ur ett regionalt behov att jobba med innovation, affärs- och teknikutveckling i gröna näringarna. De gröna klustren är en viktig länk till ny kunskap, erfarenheter och kontakter för de lokala företagen inom gröna näringar.
I projektet skapar vi nya kontakter och kunskapsytor för att arbeta för överföring av kunskap, kompetens, nätverk, metoder och andra erfarenheter mellan alla klustren.
Nu jobbar vi för skapa ett partnerskap mellan de gröna klustren i Sverige. Genom en större samordning och en stödjande funktion för och mellan de kluster som finns, skapas en möjlighet för klustren att ta sig an större frågor och arbeta med dem i en stor del av landet samtidigt. På så sätt kan kompetens och möjligheter faktiskt nå företag inom de gröna näringarna. Dessutom kan företagens behov i sin tur bättre nå fram till akademin och till nationella beslutsfattare.
Vissa områden i landet saknar närhet till ett Grönt kluster eller arbetar med frågorna på annat sätt. Via projektet kan dessa områden få stöd i utvecklingen av klusterverksamhet och ta del av de etablerade klustrens aktiviteter.
KONTAKT
Hör av dig till projektledare Johanna Larsson
Landbygdsnätverkets samordnare Anna Hedberg, Tel: 036-15 89 49
Jordbruksverket beviljade i november 2021ansökan om 5 000 000 kronor i projektstöd inom landsbygdsprogrammet 2014–2020. Stödet avser att bli en brygga mellan de regionala kluster som finns spridda i landet inom de gröna näringarna, samt mellan den regionala och den nationella nivån.
Stödet från landsbygdsprogrammet 2014–2020 finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.