Många nyanlända ser möjligheterna med att arbeta inom de gröna näringarna. Och för att öka sina chanser på arbetsmarknaden, och som egna företagare, krävs utbildning.
Vid flera naturbruksskolor runt om i Sverige bedrivs arbetsmarknadsutbildning som vänder sig till nyanlända. En undersökning som Landsbygdsnätverket gjort ihop med Naturbruksskolornas förening 2016 visade att en majoritet av naturbruksskolorna planerar eller har intresse av att starta eller utöka utbildningar och aktiviteter för nyanlända och asylsökande.
Titta på filmen nedan som visar ett exempel på en utbildning som bedrivs på Tenhults Naturbruksgymnasium. Med finns både skolans rektor, lärare och elever.
Utbildningen har handlats upp via Arbetsförmedlingen av Hushållningssällskapet i Kalmar – Kronoberg. De har i sin tur avtal med Region Jönköpings län, där Tenhults naturbruksgymnasium ingår, som utförare. Utbildningen vänder sig till nyanlända. Deltagarna ska vara inskrivna hos Arbetsförmedlingen, vara intresserade av Gröna näringar och specifikt trädgård. Arbetsförmedlingen gör sedan en placering. Finansieringen av kursen får Tenhults naturbruksgymnasium från Hushållningssällskapet som i sin tur får den från Arbetsförmedlingen.
Landsbygdsnätverket tog under 2016 fram rapporten Naturbruksskolorna och integration - Hur kan fler utrikesfödda få utbildning eller praktik med sikte på varaktiga jobb? Den beskriver möjligheter och hinder med satsningar på utbildningar och praktik för nyanlända och asylsökande inför arbete i det gröna näringslivet som exempelvis lantbruk, trädgård, skogsbruk, djurskötsel och naturturism.
Vill du läsa rapporten? Skicka ett mejl till Nils.Lagerroth@jordbruksverket.se
Här hittar du till Naturbruksskolornas förenings webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med länkar till de olika naturbruksskolorna runt om i Sverige. Sidan är översatt till flera språk bland annat arabiska.